23948sdkhjf

“Patienten måste med, det är avgörande”

Hallå där, Emma Spak, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, och som också sitter med i juryn för MedTech Patientmakt Award. Varför är patientmakt viktigt?
– Det är avgörande att få med patienten i sin egen vård. Om vården ska fungera måste patienten göras delaktig. Hur patienten ska involveras mer, och vad som ska göras, är en viktig framtidsfråga för alla som verkar i vården, säger Emma Spak. I framtidens hälso- och sjukvård kommer vi också att vara beroende av att de patienter som kan och vill, tar hand om mer själva så att resurserna räcker till.

Möter du läkare som är oroliga för patientens ökade makt?

– Jag träffar ibland läkare som har en viss oro över den nya situationen en viss ambivalens inför förändringen som sker. Vad är det som krävs av mig som läkare, vad är mitt ansvar, det är frågor som många ställer sig. Det saknas en tydlighet kring läkarrollen i dag, och alla läkare vet inte hur de ska förhålla sig till det som är nytt. Det är viktigt att ta oron på alvar och involvera läkare i utformningen av nya arbetssätt inom sjukvården.

Hur ska vårdpersonalen få stöd i att stärka patienten?

– Vårdpersonalen behöver verktyg för att kunna ta mer av en handledarroll i relation till patienterna. Vårdpersonalen behöver utbildning men det behövs också tekniska lösningar för att kunna dela information. Patienten måste få vara en individ, en del vill ta eget ansvar och komma på färre besök, andra vill eller behöver ha närmare kontakt med vården. Där måste vi ha möjlighet att individanpassa omhändertagandet.

Ökar efterfrågan från patienterna av viss medicinteknisk utrustning?

– Definitivt. När det gäller medicinteknik är spannet så brett. Allt från enkla appar för att komma ihåg att ta sina läkemedel, till att patienter vill ha övervakningsutrustning, robotar eller annan mer avancerad ny teknisk utrustning i hemmet. Patientmedvetenheten och efterfrågan ökar i takt. Patienter kan framgent komma att vilja välja olika sjukhus och kliniker för att få bli behandlade med rätt utrustning och få möjlighet till delaktighet.

Har du någon patientstärkande favoritprodukt du skulle vilja se?

– Jag har flera, men en uppkopplad våg för hjärtsviktspatienter som gör att sjukvården tillsammans med patienten kan följa vikten varje dag, det skulle jag vilja se. Kunde jag följa vikten tillsammans med patienten och få en varning om en patient går upp ett par kilo på en dag, då patienten börjar samla på sig vätska, då kan behandling med vätskedrivande sättas in i samråd med patienten i hemmet, eller också initierar patienten behandling enligt tidigare överenskommelse. Tillsammans kan vi då med enkel teknik förhindra en onödig sjukhusinläggning. Det skulle öka patientsäkerheten och ge trygghet, enkelt och genialt.

MedTech Patientmakt Award ska utse goda exempel i vården, har du några favoriter redan nu?

– Det finns vissa patientgrupper som tidigt har fått ta ansvar själva för sin behandling och där är diabetespatienterna ett bra exempel. I diabetesvården finns flera exempel på lyckade satsningar och tekniska lösningar där samarbete mellan patient och personal stärkt patienten. Inom reumatologin finns det också många goda exempel.

Här hittar du mer info om MedTech Award

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079