23948sdkhjf

Nya Intygstjänsten ska säkerhetstestas

Det är inte helt enkelt att på ett säkert sätt spara data från upp till hundra tusen människor. Ännu svårare blir det om datan ska vara anonym. Nu har Inera fördelat uppdraget.
Det är IT-företaget Omegapoint som utvecklar tjänsten på uppdrag av Nordic Medtest som i sin tur fått uppdraget av IT-samordnaren Inera att testa en ny nationell e-hälsotjänst, som kallas Intygstjänsten.

– Vi har under många år jobbat med säkerhetslösningar för vård och landsting och har därmed erfarenhet av de speciella kraven på säkerhet och kvalitet som ställs. Vidare har vi, utöver säkerhet, jobbat med test och testmetodutveckling inom bank och finans, förklarar Carl-Arne Johannesson på Omegapoint.

När omfattande tester ska göras är det viktigt att alla personuppgifter avidentifierats, till exempel i journalsystem. Bland annat är det Personuppgiftslagen och Patientdatalagen som ställer krav på att data som ska användas för tester inte på något sätt ska kunna härledas till en eller ett fåtal fysiska personer.

– Detta ställer höga krav på en testdatafabrik då ändamålsenliga data, med rätt struktur och variation, krävs för testerna, konstaterar Robert Magnusson som är leveransansvarig på Nordic Medtest.

Idag använder Nordic Medtes t cirka 20.000 fiktiva persondata för tester med personnummer, namn och adresser ur ett register från Skattemyndigheten. Men för att kunna ta fram mer kvalitetsrelaterad information om de olika system som testas behöver Nordic Medtet större mängder testdata, minst 100.000 persondat, med mer personrelaterad information såsom läkares identitet, sjuktillstånd, diagnoser med mera.

Omegapoint är ett IT-företag med fokus på säkerhet som arbetar inom en rad branscher med höga säkerhets- och sekretesskrav - bland annat vård och finans. Det avgörande för att Omegapoint fick uppdraget var att företaget hade idéer och förslag på en lösning till de specifika kraven kring testdata står det i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078