23948sdkhjf

"Perfekt blandning av bra och dåliga förutsättningar ger innovation"

Även om påhittigheten är en av homo sapiens främsta egenskaper, kommer innovation inte av sig självt. För den framgångsrika innovatören måste livet vara lagom problematiskt och svårt, lagom lätt, ha en tillräckligt kreativ miljö och turen att komma på något som svarar på tillräckligt många människors behov. Och ha lagar och regler med sig.

Att lilla Sverige har producerat många stora multinationella bolag, per capita räknat ojämförligt många innovationer och i sociala jämförelser är det mest moderna landet i världen, beror på förstås på den perfekta blandningen av bra och dåligt. Det finns ett inbyggt motstånd. En minimal hemmamarknad, konstigt språk, jobbigt väder. Samtidigt har vi en unikt stillsam politisk miljö utan krig och revolution på flera hundra år. Människor har mat och ork att komma på fiffiga saker. Jämförelsevis låg nivå av korruption och genomfört socialpolitiskt system har skapat förtroende för myndigheter och politiker.

Kommer det en standard, är vi i Sverige intresserade och jobbar tillsammans för att införa den. Standarder i sig ökar innovationsgraden, det har motor- teknik- och den digitala historien visat oss. Nu ska äldreomsorgen bli bättre, och förhoppningsvis öppnare för innovationer.

Jag uppfattar det som att vi har respekt för innovationer i Sverige. För lite enligt vissa, men ändå. Om ett politiskt beslut, en lag eller en reform hämmar innovationsgraden ses det som ett problem och en utredning tillsätts. Först utredning, sedan kommer ändå ändringen. Nu bubblar det i ehälso-Sverige. Journaler kommer ut på nätet och doktorn ska kunna kontaktas, även utan ett besök.

Bilden: Här är jag och innovationsminister Mikael Damberg på Swedish MedTechs årsmöte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078