23948sdkhjf

Akademiska nya hus utsett till " världens mest imponerande"

Nya Psykiatrins hus på Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått en prestigefull utmärkelse. Byggnaden anses höra till ett av världens arkitektoniskt mest imponerande. I en genomgång av sjukhus i världen hamnar sjukhusbyggnaden på nionde plats.
Psykiatrins hus har utnämnts till en av världens arkitektoniskt mest imponerande sjukhusbyggnader. Huset hamnar på nionde plats när nya byggnader på 30 internationella sjukhus rankas.

– Det känns väldigt roligt att få denna utmärkelse. Det är ett gott betyg till alla som varit delaktiga i processen. Huset är funktionellt och uppmuntrar till samarbete. Att all psykiatrisk verksamhet placerats på sjukhusområdet nära den somatiska vården är till nytta både för patienter, sjukvårdspersonal och forskningen, säger Åsa Hagberg , verksamhetschef för psykiatri på Akademiska sjukhuset.

Listan på världens arkitektoniskt mest imponerande sjukhusbyggnader publicerades nyligen av amerikanska Online Masters in Public Health. I motiveringen heter det bland annat att Psykiatrins hus är en iögonfallande byggnad med en ljus och positiv miljö som uppmuntrar till spontan interaktion.

– Att flytta ihop så många verksamheter i ett hus ställer stora krav på personal att ställa om till nya vårdprocesser och nya arbetssätt. Huset har gett oss möjligheterna och personalen har arbetat mycket konstruktivt för att nå våra högt uppsatta mål om samarbete och gemensam utveckling, fortsätter Åsa Hagberg i pressmeddelandet från sjukhuset.

Huset har ritats av Tengbomgruppen som vann en arkitekttävling 2007 med förslaget Växande rum. Det invigdes i februari 2013 och består av sju våningar ovan mark och rymmer all psykiatrisk öppenvård samt 96 slutenvårdsplatser med enkelrum. Här finns även administration och lokaler för undervisning och forskning. På markplan finns en restaurang och ett bibliotek som är öppna för alla. Totalt arbetar cirka 500 personer i byggnaden; sjukvårdspersonal, forskare och administrativ personal.

Foto: Bergslagsbild AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047