23948sdkhjf

Hallå där Karin Weman

Hallå där Karin Weman, universitetsadjunkt vid Högskolan i Halmstad, du är en av föreläsarna under Life Science Day i Båstad den 23 juni under Entreprenörsveckan, vad kommer din föreläsning att handla om?

Jag kommer att berätta mer om GoDIS, ett forskningsprojekt där vi utvecklar en vetenskapligt baserad digital tjänst som ska kunna hjälpa människor att påverka sin hälsa genom att stimulera motivation till hållbara motionsvanor. Vi samarbetar med två företag i hälsobranchen, Tappa.se och HPI - Health Profile Institute och har tvärvetenskapligt team med forskare inom psykologi, interaktionsdesign och affärsmodelssutveckling som jobbar tillsammans för att komma fram till den bästa lösningen. I dagsläget har vi skapat en prototyp som vi testkört i en pilotstudie och nu vidareutvecklar vi prototypen samtidigt som vi genomför en mer omfattande longitudinell experimentstudie som sträcker sig över nio månader.

Kan du berätta lite mer om Projekt GoDIS och bakgrunden till detta?

Fysisk aktivitet och motion är som ett magiskt piller för fysisk och psykisk hälsa, att minska stillasittandet kan tex ge lika goda hälsoeffekter som att sluta röka. I projekt GoDIS försöker vi förpacka det magiska pillret i digitala stödfunktioner som kan hjälpa människor att hitta sin egen motivation till hållbara och hälsosamma motionsbeteenden. Framförallt vill vi skapa ett vetenskapligt baserat koncept och på så vis bidra till att kvalitetssäkra en idag tämligen oreglerad bransch som ofta drivs av kortsiktiga vinstintressen. Man kan säga att vi vill initiera och utveckla en slags KRAV-märkning för e-hälsa. Det hela började som en liten delstudie i min avhandling, men jag insåg ganska tidigt att jag på egen hand bara skulle kunna skapa en droppe i havet av appar och digitala tjänster som finns idag. Eftersom jag vill mer än så och framförallt vill skapa nytta för samhället började jag sätta ihop det projekt som sedermera blev GoDIS och som bygger på tvärvetenskap och nära samarbete med både branchföreträdare och den slutliga användaren.

Finns det planer på att ta detta projekt längre och vad tror du om framtida användning?

Vi har genomfört första fasen på ett år och har just startat upp den andra fasen som löper fram till mars 2016, därefter hoppas vi få förlängda anslag från KK-stiftelsen för att driva projektet ytterligare tre år, fram till 2019. Vi har precis lämnat in en sådan ansökan tillsammans med Tappa och HPI där vi utökat med ytterligare två samarbetspartners genom att koppla på Telia Healthcare och Kairos Future, vilket kommer ge oss möjligheter att skala upp projektet till en betydligt större population och därmed större genomslag och nytta på samhällsnivå.

Hela programmet och anmälan till Life Science Day i Båstad den 23 juni hittar ni här
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095