23948sdkhjf

Savander lämnar Elekta

Niklas Savander lämnar vd-rollen, som tas över av styrelseledamoten Tomas Puusepp.
Under onsdagen visade strålterapibolaget Elekta upp ett preliminärt finansiellt resultat för det brutna räkenskapsåret 2014/2015 som hamnade under förväntningarna. Bland annat uppgick orderingången och nettoomsättningen preliminärt till 11,9 respektive 10,8 miljarder kronor. Det motsvarar 12,25 och 10,69 miljarder året innan, vilket ger en preliminär minskning med 13 respektive åtta procent, beräknat på oförändrade valutakurser. Det förväntade ebita-resultatet är 1,4 miljarder kronor, före poster av engångskaraktär.

I samband med utskicket om det förväntade låga resultatet meddelade bolaget även att Niklas Savander , som varit vd och koncernchef för Elekta sedan maj 2014, avgick med omedelbar verkan under onsdagen.

– Resultatet för perioden var väsentligt under vägledningen, främst på grund av en svag utveckling i USA, att större ordrar inte slutfördes som förväntat och förseningar i leveranser från orderstocken, skriver bolaget i sin rapport.

Slutgiltiga siffror ska presenteras i bolagets bokslutskommuniké den 2 juni men resultatet fick aktien att dyka under onsdagen.
Niklas Savander tog över rollen efter Tomas Puusepp , som suttit på posten under räkenskapsåren 2005/06 till 2013/14. Under Niklas Savanders tid på bolaget har Tomas Puusepp varit arbetande ledamot i Elektas styrelse och nu har han tagit tillbaka rollen som vd och koncernchef. Hur länge Tomas Puusepp ska sitta som vd är inte klart.

I mars lämnade även bolagets strategichef Åsa Hedin, sin roll på bolaget, efter knappt ett år på posten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063