23948sdkhjf

Anders Lönnberg ska samordna life science

I onsdags utsåg regeringen Anders Lönnberg till nationell samordnare av life science-sektorn. I sitt nya uppdrag ska Lönnberg bland annat genom att leda arbetet med en expertgrupp från olika delar av life science-sektorn. Dessutom ska han hantera frågor som tas upp av det Nationella Innovationsrådet som hade sitt första möte måndagen 23 februari, och där life science har pekats ut som en fokusfråga.

Anders Lönnberg kommer att vara anställd på Utbildningsdepartementet. Exakt vad som ingår i hans uppdrag mer konkret framkommer inte men uppdraget sträcker sig över åtta månader, från 1 april till 31 december. Lönnberg har en bakgrund inom regeringskansliet och Stockholms Läns Landsting. Han är dessutom ordförande i Storstockholms diabetesförening och själv diabetespatient.– Regeringen har precis haft en samordnare, Susanne Ås Sivborg , som utrett förutsättningarna för life science i Sverige. Dessutom har branschorganisationerna tagit fram förslag till förbättringar. Branschen är nu ganska enig om vad som behöver göras. Jag tvivlar inte på Anders Lönnbergs kompetens och kapacitet men om det är meningen att han ska genomföra ännu en utredning av svensk life science så tycker jag att det låter onödigt, kommenterar Penilla Gunther, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Hon tillägger att Anders Lönnberg sannolikt skulle behöva längre tid än åtta månader för sitt uppdrag.

– Om man sneglar på Storbritannien så har de också en nationell samordnare, men den rollen sträcker sig över tid och jag tror att det är viktigt med mer långsiktigt arbete.

Bilden: Här är Anders Lönnberg talare vid ingivgningen av MSDs lokare, det första företaget i den nya Hagastaden i Stockholm.

Erika Lindbom Sierakowiak

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125