23948sdkhjf

Fråga juristen: Startar ny avtalsspärr efter överprövning?

Fråga: En upphandling som vi lämnat anbud i har blivit överprövad efter att tilldelningsbeslut meddelats. Startar en ny avtalsspärr nu? Juristen Louise Reuterhagen ger svar.
Svar: När ett tilldelningsbeslut publicerats startar en avtalsspärr från och med dagen efter. Om tilldelningsbeslutet skickats med elektroniska medel ska spärren vara i minst 10 dagar (16 kap. 1§ LOU). Avtalsspärren innebär å ena sidan att upphandlande myndighet inte får ingå avtal under dessa dagar, å andra sidan en tidsgräns för när en leverantör senast kan ansöka om överprövning till behörig förvaltningsrätt. Sedan de förändringar i LOU som trädde i kraft den 15 juli 2010, är det just under dessa 10 dagar som möjligheten finns till överprövning av en upphandling och dess tilldelningsbeslut. Det vill säga trots att en inkommen överprövning ger upphov till en förlängd avtalsspärr, gäller den förlängda avtalsspärren enbart för den upphandlande myndigheten som inte får teckna avtal. En inkommen överprövning från en annan leverantör innebär alltså inte att du som leverantör får längre tid till att själv lämna in en eventuell överprövning.

_________________________________________________

På branschorganisationen Swedish Medtech arbetar Louise Reuterhagen som projektledare för upphandling och hälsoekonomi. Här svarar hon på medlemmarnas frågor som rör juridik och upphandling inom den medicintekniska branschen.

Har du en fråga du vill ställa som du vill får besvarad och tryckt i tidningen för att den kan beröra fler och ska du mejla fragajuristen@swedishmedtech.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109