23948sdkhjf

Nya städrutiner ska minska vårdrelaterade infektioner

Regionstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om en ny riktlinje för städningen i regionens vårdlokaler. Målet är förbättra städningens kvalitet och minska risken för vårdrelaterade infektioner. Både vård- och servicepersonal berörs av de nya riktlinjen.
Bakgrunden till riktlinjen är Västra Götalandsregionens löpande arbete med att förbättra vården och patientsäkerheten men även regionfullmäktiges uttalade mål att minska de vårdrelaterade infektionerna.

Det har också kommit nya nationella rekommendationer för städning av vårdlokaler för att hindra och minska smittspridningen inom vården, rekommendationer som Västra Götalandsregionen nu tagit hänsyn till.

Den nya riktlinjen gäller all städning. Den innehåller tydliga ansvarsgränser för vem som ska göra vad och hur ofta det ska städas. Exempelvis ska det framöver, i lokaler där man bedriver patientarbete, städas en gång om dagen, även på helgerna, och i lokaler som många delar på, till exempel hygienrum, ska det städas flera gånger per dag.

Under de tre år som införandet av riktlinjen kommer att ta, ska servicepersonal och sjukvårdspersonal utbildas och nya regiongemensamma checklistor och instruktioner tas fram. Dessutom ska det faktiska städresultatet och hur riktlinjen efterlevs följas upp.

Grunden för den nya regionala riktlinjen är nationella lagar och rekommendationer som exempelvis det specificerade kravet på god hygienisk standard i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen som infördes 1 juli 2006 samt SIV, de vårdhygiensiska riktlinjerna och rekommendationerna för städ- och vårdpersonal.

Bo Lennholm

Bilden: En trasig list blir svårare att hålla ren och smuts på sjukhus är en bidragande orsak till infektioner som männisor får som ligger på sjukhus. Den här bilden är tagen på Karolinska Sjukhuset i Solna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063