23948sdkhjf

Hägglund bestämde sig i julas

Före detta socialminister Göran Hägglund meddelande igår att han planerar att avgå från sin post som partiledare för Kristdemokraterna. I en intervju med Dagensopinion.se berättar han om vad han är mest stolt över.
Det var på torsdagen den 29 januari som Göran Hägglund avslöjade sina planer. Innan dess hade bara hans fru blivit informerad, inte ens den egna staben eller samarbetspartnerna i Alliansen. Redan innan presskonferensen twittrade han själv ut sitt beslut. Efter presskonferensen berättar Hägglund för politiksajten Dagens opinion att han är särskilt nöjd med att ha avskaffat fastighetsskatten och reformerna som han var med att driva inom välfärden, bland annat med privatiseringen inom vården. Reportern frågade honom vem som påverkat honom i den liberala riktningen för vårdpolitiken.

– Jag har inte något särskilt namn. Men däremot var det rätt många som var verksamma både inom den offentliga och men också privata vården. I dag när jag frågar till exempel sjuksköterskor som gått över från offentliga till privata så svarar 99 av 100 att det är kortare beslutsvägar och att verksamheten är bättre anpassad till patienter.

Nu planerar Göran Hägglund först att fortsätta sköta sitt jobb innan han lämnar över partiledarposten senare i höst. Efter det vill han läsa och motionera mer, något konkret erbjudande har han inte fått ännu.

– Jag vet inte om det har hänt tidigare att någon närmat sig ett statsråd med den frågan. När man är i denna position så är man det. Men det dyker säker upp något den dagen man lägger ner det här.

På en rak fråga om han fortsätter politiskt svarar han snabbt:

– Ja, jag ska lämna politiken för gott. Får jag abstinens då får jag hastigt och lustigt sammankalla en presskonferens.

Göran Hägglund har varit suttit i riksdagen för Kristdemokraterna sedan 1991 och varit partiledaren sedan 11 år tillbaka. Bland de möjliga efterträdarna nämns Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079