23948sdkhjf

Årets uppfinnarkvinna 2014

Årets uppfinnarkvinna 2014 blev Marit Sundin. Hennes uppfinning AddSeat gör att drömmen om ett aktivt liv går i uppfyllelse även för den rörelsehindrade. Motiveringen är att Marit Sundin är en stark förebild som inspirerar med sin energi och vilja.
Onsdagen den 3 december på internationella funktionshinderdagen, delade innovatören Petra Wadström ut stipendium för Årets uppfinnarkvinna 2014 till Marit Sundin. Marit är den nionde kvinnan som får utmärkelsen från Svenska Uppfinnareföreningen och hon får den för sin uppfinning AddSeat, en säker och bekväm höj- och sänkbar sits till gyrostyrda fordon. Stipendiesumman är 75 000 kronor.

Marit var bara tre år när hon förlorade benen i en bilolycka. Som liten gick hon med skor på händer, hoppade hage på rumpan och lekte som alla andra barn. I sexan började hon åka alpint, kom snabbt in i tävlingsverksamhet och började tidigt träna med landslaget. Det blev skidåkning för hela slanten. I VM i Colorado 1990 vann hon alla sitski-discipliner och tog OS-guld i storslalom i Frankrike 1992, men skadade ryggen och var tvungen att sluta tävla.

– Att köra AddSeat är väldigt likartat som sitski. Det är samma känsla av att sväva fram. Jag parerar och balanserar och tar mig fram över gräsmattor, grus, uppförsbackar… det är som att gå. Det geniala är att sitsen är anpassningsbar efter min kropp och jag kan komma upp i ögonhöjd med andra människor. Det är ovärderligt, säger Marit Sundin.

Innovationsresan startade 2010 då Marit tillsammans med konstruktörer i Hedemora byggde den första sitsen. Året efter startade hon firman och ett år senare hade hon säljbara produkter som visades på mässor. I år har målbilden konkretiserats. Planen är att ge AddSeat medicinsk CE-märkning och därför bjuder Marit in delägare och investerare i sitt företag AddMovement.

Drömmen är att kunna utveckla en produktportfölj som ger mer funktionalitet till människor och höjer deras livskvalitet. Samtidigt lever Marit här och nu. Hon vill ut och resa med familjen för även om solen skiner på snön och det är -10 grader i Åre, behöver de komma bort ibland – med Addseat i bagaget såklart.

Priset som Årets uppfinnarkvinna 2014 går till Marit Sundin med motiveringen: ”För att hon har vidareutvecklat tekniken och skapat en ny produkt, som möter ett angeläget behov av frihet och självständighet på en internationell marknad med stor potential. Hon får utmärkelsen för att hon är en sann entreprenör som hittar vägar runt alla hinder med en uthållighet och energi som är värd allas vår beundran – en stark och inspirerande förebild!”

Årets uppfinnarkvinna 2014 Marit Sundin

Yrke: Uppfinnare och småföretagare
Företag: AddMovement www.addmovement.se
Karriär: Alpin elitidrottare, startade om tolvåring, OS-guld i storslalom 1992
Bor: Åre
Familj: Martin och två döttrar, 4 och 7 år
Ålder: 41 år
Vision: Bygga ett fordon som kan klassas som hjälpmedel
Framtid: AddMovement växer med nya produkter på en internationell marknad och når ut till människor utan funktionshinder som inte kan men vill gå ut i naturen

Uppfinning AddSeat

En höj- och sänkbar fjädrande sits till gyrostyrda fordon med glidfunktion och parkeringsbroms
Glidfunktion: Sitsen kan glida fram och bak för att flytta tyngdpunkten
Stödben: Säker på- och avstigning
Vändradie: 0 meter
Säkerhet: bromseffekten är mer än 5 m/s2 (lagkrav 3,5 m/s2)
Sitthöjd: 60 – 75 cm över markplan
Hastighet: 0-20 km/timme, stabil även vid låga hastigheter
Räckvidd: upp till 38 km
Pris: AddSeat 4.0, 75 000 kronor inkl moms
Tillverkning: Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063