23948sdkhjf

Nytt hjärnröntgencentrum kan upptäckta mini-stroke

Minimala händelser i hjärnan och ryggraden kan vara lika farliga som de stora. Att kunna hitta dem innan de ens har orsakat skada är förstås det bästa. I dag invigs ett nytt högteknologiskt hjärncentrum på Karolinska sjukhuset som ska rädda liv.
Utrustningen till det nya centrumet levereras av Philips. Deras sytem Neurosuite avbildar hjärnan på ett nytt sätt där hela det vaskulära nätverket blir tydligt med en lägre dos strålning. Det nya centrumet ska jobba för att förbättra och precisera de minimalinvasiva neurologiska behandlingsmetoderna för patienter med stroke och andra skador på de minsta kärlen. Karolinska Sjukhuset i Solna är den första klinik som installerar Neurosuite i världen.

– I interventionell neuroradiologi är tydlig avbildning av angiografisystemet det avgörande för patientsäkerheten, säger Michael Söderman , docent och chef för Neuroangiography och Stereotaxi, Institutionen för neuroradiologi, Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Karolinska Universitetssjukhuset är ett kompetenscentrum i världen för strokebehandling. Neuroradiologi är en gren av radiologi som involverar diagnos och minimalinvasiv behandling av hjärnan, huvud, nacke och ryggrad. Dessa behandlingar kräver insättning av en kateter, som måste navigeras genom en mycket smal (mindre än 2 mm breda) för att genom slingrande kärl komma fram till behandlingsstället.

Ny förbättrad teknik för behandling , som till exempel stentar och flödesfördelare, behandla ischemisk stroke eller stora halsaneurism som tidigare varit svåra att komma åt. Samtidigt är de allt mindre konstruktionerna svårare att se med röntgenavbildning. Den efterfrågan har lett fram till Neurosuite som består av en bi-plan interventionell med en kombination av två nya detektorer: Philips frontal FD20-detektorn ger levande 2D och 3D-röntgen för att ge levande navigering och omedelbar feedback. Den mindre, lateral FD15 detektor, kan placeras bakom axlarna och mycket nära huvudet. Det här ger skarpa bilder av hela hjärnan vid lägre röntgendos och 3D-röntgen, optimerad för nerv- och ryggradsinterventioner.

Se filmen om nya centret, producerad av Phlips Healthcare:

- I bildstyrda interventioner är det yttersta målet att se klart och navigera effektivt, medan röntgendosen ska minimeras för patienter och personal, säger Ronald Tabaksblat , general manager för interventionell röntgen på Philips Healthcare. Vårt system är utvecklat i samarbete med flera kliniker runt om i världen, det är främsta orsaken bakom framgången, i pressmeddelandet.

Kärnan av Neurosuite består av Philips AlluraClarity , som sänker stråldosen med 73 procent utan att kompromissa med bildkvaliteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066