23948sdkhjf

Ny stomipåse gör livet lättare

Den är grå, i tyg, cirkelformad, fylls inte lika lätt med luft och har fått en säkrare koppling. Allt för att användaren ska känna sig diskret med sitt hjälpmedel. – Det är första gången som jag känner mig säker och fri, utan att behöva oroa mig för läckage, säger Anders Dahlquist.
I Sverige lever cirka 30 000 människor med stomipåse på magen och Swedish Medtech skrev redan 2012 en vädjan till dåvarande socialminister Göran Hägglund om att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, skulle se till den totala hälsoekonomin när nya produkter skulle godkännas och bedömas, för främja innovation på området. Nu har en ny sorts produkt godkänts av myndigheten. Det är Coloplast som tagit fram SenSura Mio, en stomipåse som på flera sätt skiljer sig från sina föregångare.

– Det här är en spännande ny produkt. Framför allt filtret känns som en viktig utveckling, eftersom det är ett problem för många stomiopererade att påsen fylls med luft. Även materialet är en stor förbättring, det känns behagligt och mjukt att ta i och mot huden. Det finns ett behov av att vidareutveckla och skapa bättre stomiprodukter som förenklar vardagen för stomiopererade, säger Annica Wistedt, stomiterapeut på Ersta sjukhus stomimottagning, intervjuad för pressmeddelandet från Coloplast.

SenSura Mio har bland annat en patenterad diskret grå färg istället för beige, är i textil istället för non-woven, har en ny elastisk häftplatta som följer kroppens rörelser, ett cirkelformat filter som minskar risken för att påsen fylls med luft och för tvådelade produkter en ny, säkrare klickkoppling. Den nya stomipåsen har tagits väl emot av vårdpersonal och användare runtom i Europa där produkten lanserades i våras.

– Den här nya produkten är en befrielse. Det är första gången sedan 1993 som jag känner mig säker och fri, utan att behöva oroa mig för läckage, säger Anders Dahlquist, 61 år, från Boden, ileostomiopererad sedan 20 år tillbaka och en av de första testpersonerna av SenSura Mio i Sverige.

Över 700 stomiopererade personer har varit med och testat och flera hundra prototyper ligger bakom den nya produkten som kan förändra sättet att leva för människor med stomi. Det har tagit tre år att utveckla det nya sortimentet av stomipåsar. Produkten finns nu tillgänglig på den svenska marknaden.

Det är oerhört glädjande att SenSura Mio nu har fått klartecken även i Sverige. Den här produkten är ett paradigmskifte för stomiprodukter och har tagits emot väldigt positivt på de marknader som den har lanserats på. Vi är övertygade om att den kommer att göra stor skillnad för många stomiopererade. Att stomipåsen syns mindre och känns mindre kan vara helt avgörande för hur trygg man känner sig och för livskvaliteten, säger John Raabo Nielsen, vd på Coloplast, i Sverige i pressmeddelandet från företaget.

Stomiprodukter svarar för 1,7 % av den totala kostnaden för högkostnadsskyddet och priserna motsvarar genomsnittet för Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078