23948sdkhjf

Emelie Ankarkrona Smith slutar på Swedish Medtech

Hallå där, Emelie Ankarkrona Smith som varit jurist och har jobbat med juridiska frågor på Swedish Medtech och svarat på medlemmarnas frågor här i tidningen MedTech Magazine. Ska du byta jobb?
– Jag ska börja på Roche Diagnostics som External Affairs Manager. Där kommer jag att driva projekt som syftar till att ge vården och patienter tillgång till den diagnostik som finns tillgänglig men inte alltid är implementerad i den svenska hälso- och sjukvården. Den populära engelska termen för detta är market access och i rollen ingår att arbeta med intern och extern kommunikation såsom public och governmental affairs. Det ska bli kul att börja arbeta på Roche Diagnostics som är världsledande inom in-vitro-diagnostik med ett brett utbud av tester, snabba och pålitliga instrument samt fullt automatiserade analyssystem.

Vilka utmaningar ser du att branschen står inför nu/framöver?

– En av de största utmaningarna som jag ser är att alltför många nya och äldre innovationer inte kommer in i den svenska hälso- och sjukvården. Idag går patienter och vårdgivare miste om fantastiska lösningar på grund av trubbiga införandesystem, silobudgetering och till viss del kanske även en rädsla för att testa något nytt och att våga tänka utanför de traditionella sätten att introducera medicinteknik och diagnostik. Konkurrenspräglad dialog har dock visat sig varit en typ av upphandling som ger bättre förutsättningar för att innovationer kommer in i sjukvården på ett effektivare sätt. Jag hoppas kunna vara med och bidra till att nya lösningar inom diagnostik kommer patienterna till del samt bidra till en effektivare hälso- och sjukvård.

Är det något som haft särskilt stort fokus i ditt arbete på Swedish Medtech under det senaste året?

– Ja. Sedan vi gick i mål med förhandlingarna av de nya samverkansreglerna i november förra året och reglerna trädde i kraft vid årsskiftet har det varit ett stort fokus på att informera, utbilda och vägleda medlemsföretagen i den nya överenskommelsen. Det har hållits många kurser och vi har tagit fram informationsmaterial till stöd för samtliga berörda parter för att förstå, tolka och tillämpa de nya reglerna. Vid sidan om detta har jag även arbetat med flera intressanta projekt som handlar om att möjliggöra för patienter att få tillgång till den medicinteknik och diagnostik som de behöver.

Vad tar du med dig från din tid på Swedish Medtech till ditt nya jobb?

– På branschorganisationen har fått lära mig väldigt mycket som jag tar med mig vidare. Jag har haft förmånen att arbeta med många inspirerande människor (däribland mina kanslikollegor) och företag som har gett mig en inblick i den otroliga skillnad som medicintekniken, och ett gott samarbete med vården, kan göra för individer som söker och får vård. Jag har smittats av denna passion och vilja att förändra och ytterligare förbättra vården. Detta, tillsammans med många värdefulla erfarenheter och fina minnen från min tid på Swedish Medtech, tar jag med mig till mitt nya jobb.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078