23948sdkhjf

Sårförband binder MRSA

När antibiotika inte längre fungerar måste nya metoder testas. En möjlig metod är avancerad sårbehandling med förband som binder bakterier. – I en tid då kampen mot antibiotikaresistens blir allt viktigare bidrar Sorbact med en metod som kan avlägsna MRSA, säger Justin Curtin, vid ABIGO Medical AB.


Användningen av antibiotika har lett till att bakterier lärt sig överleva behandlingsmetoden, de bakterierna kallas MRSA, meticillin-resistent Staphylococcus aureus. En studie vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Institutionen för klinisk bakteriologi, Göteborgs universitet, som publicerats i Journal of Wound Care, visar att den svenska sårbehandlingsprodukten Sorbact kan binda till MRSA. Metoden har visats hälsoekonomisk och miljövänlig.

– Den höga användningen av antibiotika idag driver på utvecklingen av resistenta bakterier. Sorbact kan avlägsna MRSA i infekterade sår och hjälpa till att hejda den riskfyllda spridningen av resistenta bakterier, säger Justin Curtin , MD och klinisk rådgivare vid ABIGO Medical AB.

Förbandet som används i studien har tidigare visat på en förmåga att minska den bakteriella belastningen i sår genom en unik verkningsmekanism. Sorbact-metoden innebär att bakterierna i såret binder till den unika egenutvecklade gröna ytan i förbandet. Varje gång förbandet byts avlägsnas bakterierna på ett enkelt sätt. Vid avlägsnandet frisätts inga toxiner och inga bakterier dödas.

Syftet med studien var att undersöka vilken förmåga förbandet hade att binda till MRSA-stammar in vitro jämfört med den vanligare mikroorganismen i sår, Staphylococcus aureus. Förbandet visade en avsevärt högre bindningskapacitet till alla stammar som undersöktes i jämförelse med kontrollgruppen. Studien bekräftade därmed att utvecklingen av antibiotikaresistens har minimal påverkan på strukturen på mikroorganismernas yta. Med andra ord betyder det att även dessa resistenta bakterier kan binda till Sorbactförbandet. Sorbact är en svensk innovation avsedd att rensa upp i infekterade sår, minska risken för infektion i ”rena” sår samt för att behandla svampinfektioner i hudveck. ABIGO Medical grundades för 25 år sedan och ägs och drivs fortfarande av bröderna Jan G. Smith och Leif Smith och forskningen bedrivs i Göteborg medan tillverkningen sker i Askersund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11