23948sdkhjf

Blogg: Vad är vinst?



Lyssnade du på riksdagens frågestund den 16 oktober? Göran Hägglund (KD) pressade där Mikael Damberg (S), finansminister, på vad de egentligen definierade som en vinst i välfärden.

Men vi backar lite:
På presskonferens den 6 oktober presenterade regeringen och Vänsterpartiet sin gemensamma överenskommelse mot vinster i välfärden. Vinster skall investeras tillbaka i företaget. Men en öppning bjöd man på; företagen skulle få ta ut en låg ränta på eget insatt kapital. (Är det verkligen vinst förresten?)

För att förtydliga definierade Ulla Andersson (V) en låg ränta som "ett ensiffrigt belopp i den nedre delen av den ensiffriga skalan", alltså 0-4%. (Jag antar för enkelhets skull att hon inte menade "belopp"). Hon inledde också stycket om den låga räntan med att säga "Vad vi gemensamt sagt...".

Problemet är bara att i själva överenskommelsen står det ingenting av det som Ulla Andersson sa om räntenivån på presskonferensen! Därav Göran Hägglunds fråga till Mikael Damberg om vad som egentligen gäller.

Mikael Damberg (S) duckade rutinerat i första ronden men blev tvungen att svara i andra.

"Vi är överens om att huvudregeln ska vara att överskott ska återinvesteras i verksamheten. Men jag vill inte gå in närmare på det och tror att det blir fel att ange en specifik siffra , för det öppnar för kreativ bokföring, så att det blir en diskussion om det snarare än om huvudprincipen: Vi tycker att det har varit för stora vinstnivåer och vill genom kvalitetskrav och en tydligare redovisning att mer av pengarna ska gå tillbaka till verksamheten.
Frågan kommer, som riksdagsledamoten vet, att utredas noga för att vi ska se till att lösa frågan också."

Mycket klarare blev det i och för sig inte men det verkar ju onekligen som om Ulla Andersson drog en rövare på presskonferensen.

Fortsättning följer.

Tillbaka till bloggen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063