Patienten i fokus - har du verkligen det?

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Som journalist blir jag bjuden på många olika tillställningar, mässor och seminarier, många rapporterar vi om på medtechmagazine.se. Den i särklass största trend just nu är Patienten.

Patienten i fokus. Det ska vara individanpassade hjälpmedel, implantat i exakt kopia och diagnos utifrån DNA. Vården och alla leverantörer menar i alla sammanhang att de har patienten i fokus och jag tror verkligen att det är så. Innerst inne. Människorna i medtech- och vårdvärlden är filantroper och har mänsklighens bästa som främsta drivkraft.

Men verkligt patientperspektiv är det fortfarande sällan jag ser. Då menar jag verklig förståelse för patienten och synen på patienten som kund.

Patienten är inte kund ännu, det kan vara en orsak, men med ökad patientmakt och valfrihet i vården är det kanske plötsligt en dag medicintekniken som får patienten att välja en vårdinrättning framför en annan. Är du redo för det?

Känner du din patientgrupp? Vad är viktigt för dina slutkunder? Det som du sätter främst och anser vara patiektfokus, som patientsäkerhet, innovationsgrad och personlig integritet, det kanske är viktigt för dig, men inte alls viktigt för din kundgrupp. Kan du ärligt säga att du vet hur användarna av dina produkter resonerar?

För din genomsnittliga slutkund kanske inte ens patientsäkerhet finns med på topp-tre listan över viktigaste grejerna.

Många studier visar att konsumenter värderar andra saker högre, som mobilitet, tillgänglighet, estetik och effekt. Säkerheten kan vara viktig, men många tar den för givet. Andra bryr sig inte om säkerhet. Människor tar risker hela tiden och säkerhet är inte nödvändigtvis en faktor som viktas högt. Där kan företagen ha en pedagogisk uppgift att instruera konsumenten kring säkerhetsaspekten. Men återigen, vet du inte hur dina kunder resonerar eller använder din produkt, eller tänker kring valet i din produktkategori, då har du kanske inte patienten i fokus.

Enkätundersökningar är ett första steg, men jag tror inte det räcker. Ska du befinna dig i framkant när makten går över till patienten behövs mycket mer. Enligt hälsoekonomen Anders Ekholm är den påhittige nyligen insjuknade patienten den bästa innovatören. Hur många sådana har du på din forsknings- och utvecklingsavdelning? Hur många patientutvecklade uppfinningar har företaget i sitt produktsortiment? Vad vet du om följsamheten och hur din produkt används i verkligheten?

Hör av dig till mig och berätta om hur ni gör på ert företag för att hänga med i patientmaktsrevolutionen, på hanna.brodda@mentoronline.seHåll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Ny ordförande för Innovation Skåne

Har varit både vd för Almi och chef i bankvärlden.

Natural cycles första preventiv-app som godkänts i USA 

Under fredagen kom beskedet från FDA – Natural cycles mobilapp godkänd.

Dignitana startar nytt dotterbolag

Jobb & Karriär
Ska bygga nationella läkemedelslistan

Magnus Åsén får nyinrättad tjänst på E-hälsomyndigheten som programledare.

Uppåt för Bactiguard

Boule vinner upphandling i Indien

Nyhetsbrev

Bestic stärkta i USA

Arkiv

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Elekta köper mjukvaruföretag

Ökar satsningen på digitala tjänster.

Förvärvar bolag inom återanvändning av medicinteknik

AI i vården - så här ska det bli verklighet

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Delaktig patient i diabetesvård

Snart förenas västsveriges start up-fält igen!

Almedalens rockstjärnor inom medtech

- din guide till de viktigaste människorna i Almedalen inom medtechvärlden och de frågor som de driver.

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Jobb & Karriär
Ny generaldirektör för Vårdanalys

Bakslag för Dignitana

Svensk sjukvård behöver ny teknik

Sjukvårdens underskott väntas öka med cirka 20 miljarder varje år om inte ny teknik får lösa vissa problem.

200 miljoner till tvärvetenskap

Krönika: AI i vården – naiv utopi eller självklar framtid?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148