23948sdkhjf

Fler överlever stroke

Fler människor lever efter att de fått en stroke. På tio år har antalet dödsfall i stroke minskat med 24 procent. Minskningen beror till stor del på bättre kvalitet på vården, att patienterna kommer till enheter med specialistkunskap och att sedan rätt läkemedel sätts in.
Mellan 2004 och 2013 har antalet dödsfall i stroke minskat med 24 procent i Sverige, från 9 075 till 6 919. Det framgår av Hjärt-Lungfondens sammanställning av officiell dödsorsaksstatistik. Trots minskningen är stroke fortfarande den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtinfarkt och cancer. Cirka 30 000 personer drabbas varje år av en stroke och de som drabbas blir allt yngre. En femtedel av de som drabbas är yngre än 65 år.

– Strokeforskningen har gjort stora framsteg de senaste åren, vilket märks genom förbättringar i strokevården. Men vi behöver bland annat forska mer om varför allt fler yngre drabbas och vad vi kan göra åt det, säger Nils Wahlgren, Hjärt-Lungfondens expert och professor i neurologi vid Karolinska institutet i pressmeddelandet.

Forskning visar att de som drabbas av en stroke har större chans att överleva om de får vård på särskilda strokeenheter på sjukhusen, där ett specialiserat team arbetar tillsammans för att ta hand om den drabbade. Även att rätt läkemedel sätts in som som hämmar blodets koagulering så att det blir svårare att få proppar och läkemedel som löser blodpropparna.

Men även livstilsråd påverkar.

– Utvecklingen av nya strokebehandlingar och livsstilsråd är ett resultat av framgångsrik forskning. Varje år räddar forskningen tusentals liv och förbättrar livskvaliteten för strokedrabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden skriver i sitt pressmeddelande att de just nu har en strokekampanj som går ut på att samla in mer pengar till forskning om sjukdomen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063