Sjukvårdsaffärer i Indien ser olika ut över landet

| Av Redaktionen MedTech Magazine | Tipsa redaktionen

Indien är inte en marknad. Landet består av 29 stater med 26 olika officiella språk och över en miljard människor. De företag som vill göra affärer och nå kunder i Indien gör klokt i att se varje stat som en möjlig marknad. Det skriver Venkatram Bakthavachalam som jobbar med att stödja företag som vill exportera till Indiens marknader.

Landet Indien är på fler än ovan nämnda sätt ett mycket heterogent samhälle. I stater som Kerala har utvecklingen gått långt inom social välfärd fullt jämförbara med de europeiska länderna. Andra stater i Indien är mer jämförbara med utvecklingsnivåerna i regionen söder om Sahara i Afrika.

Det gör det mer komplicerat, men inte desto mindre fascinerande och utmanande.

Inför en lansering eller etablering av exportmöjligheter i länder utanför Europa väcks naturligtvis vissa frågor, och jag ska försöka besvara de vanligaste jag får som exportkonsult för den Indiska marknaden.

Den vanligaste missuppfattning om affärer i Indien är förekomsten av mutor. Den offentliga sektorn i Indien står bara för 20 procent av den totala vård som ges i Indien, resten är privat sjukvård. Indien är ett av de länder i världen där folk betalar mest för sjukvården ur sin egen ficka. När ingen tjänsteman själv innehar en enorm statlig budget, utan varje produkt köps in för företaget, minskar risken för mutor.

När det kommer till regelverket för medicintekniska produkter, är det många som undrar också vad det är som gäller. Det är enkelt. Regler saknas i stort sett. Endast 14 medicintekniska produkter, främst invasiva, regleras i Indien. All annan medicinteknisk utrustning kan importeras direkt in i Indien utan förhandsreglering och godkännande från myndigheter. De 14 reglerade medicintekniska produkterna tar i snitt ett halvår upp till 9 månader för att registreras för företagen sedan tidigare har CE -märkning eller godkännande från FDA. Denna väntetid kan till exempel användas för att hitta återförsäljare och samarbetspartners i de aktuella staterna.

Det som krävs är lokala kliniska studier för kombinatoriska apparater, samt produkter tillverkade av material som är nya på marknaden.

Allt fler patienter från hela världen söker sig till Indien. Nästa år förväntas landet tillgodose 3 miljoner medicinska turister, med en årlig tillväxt på 30 procent. Ökningen av medicinska turister beror på det goda ryktet och en vårdinfrastruktur i världsklass, inte främst priset skulle jag säga.

De privata sjukhusen har varit tidiga användare av ny medicinsk teknik. Utbildningsnivån hos läkarna är också attraktivt, ofta utbildade i USA eller i Europa.

För att förbättra den medicinska turismen har regeringen infört visum vid ankomst för medicinska turister.För att hjälpa de medborgare som lever under fattigdomsgränsen har regeringen introducerat ett ny sjukförsäkring. Sjukförsäkringen Rashtriya Swastiya Bima Yojana används än så länge i 25 stater och det innebär en kontantlös försäkring för sjukhusvård i såväl offentliga som privata sjukhus . Inom fem år förväntas systemet täcka sjukvårdskostnader för 150 miljoner människor. I tre delstater finns också sponsrade sjukförsäkringar som omfattar cirka 100 miljoner människor.

För industrin innebär det här bland annat ökade möjligheter till privata vårdinvesteringar på landsbygden. En enorm möjlighet. Indien är ett väldigt varierande land, med en stor landsbygd med obefintlig eller i de flesta fall mindre vårdinrättningar och samtidigt på andra håll miljonstäder med sjukhus i världsklass. Nyckeln till framgång i Indiens stater är att presentera produkter med balans mellan kostnad och kvalitet.

Text och foto: Venkatram Bakthavachalam

Venkatram Bakthavachalam är ekonom och konsult på Medaccessquest som är ett konsultföretag som jobbar med att analysera och introducera svenska medtechföretag till Indien.


Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Medicpen förlorar upphandling

”Vi kämpar på med målet att leda förändringen av medicinhanteringssystemen”

Rådgivning till tusen

Pengaregn över hälsoprojekt

Sectra närmare omfattande avtal i Australien

Miljard satsas på testbäddar i offentlig sektor

Han lämnar Arocell

Nyhetsbrev

Episurf får nytt patent i EU

Arkiv

Läkemedelsverket förbjuder bilirubinmätare

Sök pengar för att byta jobb

Trendigt och gripande på årsmöte

På årets varmaste dag fylldes Grand Hotels konferensrum av Swedish Medtechs medlemmar för att höra om det viktigaste för branschen just nu.

Zenicor får stororder

Företaget får sin största order hittills när instrumentet Zenicor EKG används i projekt för strokeprevention.

Jobb & Karriär
Ny chef på Elos Medtech

Så ska företagen växa sig starkare – ny handlingsplan

LIF, Swedenbio och Swedish Medtech presenterar en gemensam handlingsplan för life science.

Jobb & Karriär
Hon lämnar Episurf

Företagets regulatoriska chef går vidare till nya utmaningar.

E-mottagning för alkoholproblem

Vårdkontakt via videolänk ska underlätta för personer med alkoholberoende att söka vård för sina problem.

Embryoövervakning till USA

De ska styra sjukvården i Stockholm

Igår utsågs nya styrelser för landstingets verksamheter det kommande året.

Almedalen 2018 med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Jobb & Karriär
Ny vd på Inhalation Sciences

Mobil hjärtdiagnostik engagerade patienter

Smartwise i samarbete med Astrazeneca

Vill förbättra vården med data

Hippogriff plockade hem innovationspris

Med maskininlärning och en enkel EKG-apparat vill Hippogriff rädda en miljon liv om året. Nu får de Ica:s entreprenörspris.

TV: Vitalis 2018 är slut - nu börjar jobbet

Senzime får distribution i sex länder till

Addvise dotterbolag får genombrott i USA

Synthetic MR på väg till OMX

TV: Regeringen tror inte på ehälso-visionen

TV: Riskbruksapp vann eHealth Award

Boule förvärvar teknologier

Jobb & Karriär
Värvar tidigare sjukhusdirektör

Rekordförsäljning för Sedana

Skåne digitaliserar beställningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.186