23948sdkhjf

Sjukvårdsaffärer i Indien ser olika ut över landet

| Av Redaktionen MedTech Magazine | Tipsa redaktionen

Indien är inte en marknad. Landet består av 29 stater med 26 olika officiella språk och över en miljard människor. De företag som vill göra affärer och nå kunder i Indien gör klokt i att se varje stat som en möjlig marknad. Det skriver Venkatram Bakthavachalam som jobbar med att stödja företag som vill exportera till Indiens marknader.

Landet Indien är på fler än ovan nämnda sätt ett mycket heterogent samhälle. I stater som Kerala har utvecklingen gått långt inom social välfärd fullt jämförbara med de europeiska länderna. Andra stater i Indien är mer jämförbara med utvecklingsnivåerna i regionen söder om Sahara i Afrika.

Det gör det mer komplicerat, men inte desto mindre fascinerande och utmanande.

Inför en lansering eller etablering av exportmöjligheter i länder utanför Europa väcks naturligtvis vissa frågor, och jag ska försöka besvara de vanligaste jag får som exportkonsult för den Indiska marknaden.

Den vanligaste missuppfattning om affärer i Indien är förekomsten av mutor. Den offentliga sektorn i Indien står bara för 20 procent av den totala vård som ges i Indien, resten är privat sjukvård. Indien är ett av de länder i världen där folk betalar mest för sjukvården ur sin egen ficka. När ingen tjänsteman själv innehar en enorm statlig budget, utan varje produkt köps in för företaget, minskar risken för mutor.

När det kommer till regelverket för medicintekniska produkter, är det många som undrar också vad det är som gäller. Det är enkelt. Regler saknas i stort sett. Endast 14 medicintekniska produkter, främst invasiva, regleras i Indien. All annan medicinteknisk utrustning kan importeras direkt in i Indien utan förhandsreglering och godkännande från myndigheter. De 14 reglerade medicintekniska produkterna tar i snitt ett halvår upp till 9 månader för att registreras för företagen sedan tidigare har CE -märkning eller godkännande från FDA. Denna väntetid kan till exempel användas för att hitta återförsäljare och samarbetspartners i de aktuella staterna.

Det som krävs är lokala kliniska studier för kombinatoriska apparater, samt produkter tillverkade av material som är nya på marknaden.

Allt fler patienter från hela världen söker sig till Indien. Nästa år förväntas landet tillgodose 3 miljoner medicinska turister, med en årlig tillväxt på 30 procent. Ökningen av medicinska turister beror på det goda ryktet och en vårdinfrastruktur i världsklass, inte främst priset skulle jag säga.

De privata sjukhusen har varit tidiga användare av ny medicinsk teknik. Utbildningsnivån hos läkarna är också attraktivt, ofta utbildade i USA eller i Europa.

För att förbättra den medicinska turismen har regeringen infört visum vid ankomst för medicinska turister.För att hjälpa de medborgare som lever under fattigdomsgränsen har regeringen introducerat ett ny sjukförsäkring. Sjukförsäkringen Rashtriya Swastiya Bima Yojana används än så länge i 25 stater och det innebär en kontantlös försäkring för sjukhusvård i såväl offentliga som privata sjukhus . Inom fem år förväntas systemet täcka sjukvårdskostnader för 150 miljoner människor. I tre delstater finns också sponsrade sjukförsäkringar som omfattar cirka 100 miljoner människor.

För industrin innebär det här bland annat ökade möjligheter till privata vårdinvesteringar på landsbygden. En enorm möjlighet. Indien är ett väldigt varierande land, med en stor landsbygd med obefintlig eller i de flesta fall mindre vårdinrättningar och samtidigt på andra håll miljonstäder med sjukhus i världsklass. Nyckeln till framgång i Indiens stater är att presentera produkter med balans mellan kostnad och kvalitet.

Text och foto: Venkatram Bakthavachalam

Venkatram Bakthavachalam är ekonom och konsult på Medaccessquest som är ett konsultföretag som jobbar med att analysera och introducera svenska medtechföretag till Indien.


Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bactiguard klara för Egypten

Klartecken för bolaget i regionens folkrikaste land. "Verkligen ett genombrott", säger vd:n.

Getinge säljer skadeståndshotat bolag

Medicover expanderar i Ukraina

En vecka kvar!

Medicinhistoriska packar ihop

Acarix inleder tyskt samarbete

Nyhetsbrev

Rättschef till E-hälsomyndigheten

Arkiv

Extrem fetma - är vi beredda?

Beredskapen för att ta emot patienter med extrem fetma i sjukvården är väldigt dålig. – Detta är inte rimligt utan handlar om dålig planering, menar Kicki Reifeldt.

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Larry Leksell vill rädda världen

Ojämlik vård, social utsatthet och entreprenörskap är bara några av samhällsfrågorna som får Sveriges medtech-magnat att vifta vilt med armarna. Larry Leksell är mannen som bestämt sig för att göra skillnad.

Krönika: Nöden har ingen lag

TV: "Våga samarbeta med Amazon och Google!"

TV: Spelifieringen ändrar beteenden

Baxter flyttar – hundratals sägs upp

Journalen i handen

Capio säljs till fransk vårdjätte

Låt datorn hitta bästa kandidaten

Med hjälp av rätt algoritmer kan vi rekrytera personal mer fördomsfritt.

1

Nya rön om balans och rädsla för fall

Forskare i Luleå har hittat ett nytt sätt att bättre undersöka orsakerna till nedsatt balans hos äldre med fallrädsla.

Lobsor får godkännande för parkinsonbehandling

“Vi har ägnat mycket tid och möda för att få bukt med nuvarande behandlings hinder.”

1

"Vi kan inte vänta på CE-märkningar"

TV: Mjukvaruföretag går in i USA

Nu flyttas neuropatienterna

Nya arbetssätt, sprillans nya lokaler och delvis ny högteknologisk utrustning. I helgen flyttar strokeenheten in i nya Karolinska Solna.

Vitrolife: Så får du en exportsuccé!

Prostalund in i Norge

Ska leda e-hälsoarbetet på Evry

Boule effektiviserar produktionen 

Krönika: Det går att CE-märka AI

Camanio lanserar webbutik 

Real heart återstartar tester

Praktikertjänst värvar från Capio

Medfield tar steget till Kina

Halva röntgendosen med ny teknik

Jobb & Karriär
Orvitus vd får gå

Ny vd till Kom i kapp

Försening för Quickcool

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152