Sjukvårdsaffärer i Indien ser olika ut över landet

| Av Redaktionen MedTech Magazine | Tipsa redaktionen

Indien är inte en marknad. Landet består av 29 stater med 26 olika officiella språk och över en miljard människor. De företag som vill göra affärer och nå kunder i Indien gör klokt i att se varje stat som en möjlig marknad. Det skriver Venkatram Bakthavachalam som jobbar med att stödja företag som vill exportera till Indiens marknader.

Landet Indien är på fler än ovan nämnda sätt ett mycket heterogent samhälle. I stater som Kerala har utvecklingen gått långt inom social välfärd fullt jämförbara med de europeiska länderna. Andra stater i Indien är mer jämförbara med utvecklingsnivåerna i regionen söder om Sahara i Afrika.

Det gör det mer komplicerat, men inte desto mindre fascinerande och utmanande.

Inför en lansering eller etablering av exportmöjligheter i länder utanför Europa väcks naturligtvis vissa frågor, och jag ska försöka besvara de vanligaste jag får som exportkonsult för den Indiska marknaden.

Den vanligaste missuppfattning om affärer i Indien är förekomsten av mutor. Den offentliga sektorn i Indien står bara för 20 procent av den totala vård som ges i Indien, resten är privat sjukvård. Indien är ett av de länder i världen där folk betalar mest för sjukvården ur sin egen ficka. När ingen tjänsteman själv innehar en enorm statlig budget, utan varje produkt köps in för företaget, minskar risken för mutor.

När det kommer till regelverket för medicintekniska produkter, är det många som undrar också vad det är som gäller. Det är enkelt. Regler saknas i stort sett. Endast 14 medicintekniska produkter, främst invasiva, regleras i Indien. All annan medicinteknisk utrustning kan importeras direkt in i Indien utan förhandsreglering och godkännande från myndigheter. De 14 reglerade medicintekniska produkterna tar i snitt ett halvår upp till 9 månader för att registreras för företagen sedan tidigare har CE -märkning eller godkännande från FDA. Denna väntetid kan till exempel användas för att hitta återförsäljare och samarbetspartners i de aktuella staterna.

Det som krävs är lokala kliniska studier för kombinatoriska apparater, samt produkter tillverkade av material som är nya på marknaden.

Allt fler patienter från hela världen söker sig till Indien. Nästa år förväntas landet tillgodose 3 miljoner medicinska turister, med en årlig tillväxt på 30 procent. Ökningen av medicinska turister beror på det goda ryktet och en vårdinfrastruktur i världsklass, inte främst priset skulle jag säga.

De privata sjukhusen har varit tidiga användare av ny medicinsk teknik. Utbildningsnivån hos läkarna är också attraktivt, ofta utbildade i USA eller i Europa.

För att förbättra den medicinska turismen har regeringen infört visum vid ankomst för medicinska turister.För att hjälpa de medborgare som lever under fattigdomsgränsen har regeringen introducerat ett ny sjukförsäkring. Sjukförsäkringen Rashtriya Swastiya Bima Yojana används än så länge i 25 stater och det innebär en kontantlös försäkring för sjukhusvård i såväl offentliga som privata sjukhus . Inom fem år förväntas systemet täcka sjukvårdskostnader för 150 miljoner människor. I tre delstater finns också sponsrade sjukförsäkringar som omfattar cirka 100 miljoner människor.

För industrin innebär det här bland annat ökade möjligheter till privata vårdinvesteringar på landsbygden. En enorm möjlighet. Indien är ett väldigt varierande land, med en stor landsbygd med obefintlig eller i de flesta fall mindre vårdinrättningar och samtidigt på andra håll miljonstäder med sjukhus i världsklass. Nyckeln till framgång i Indiens stater är att presentera produkter med balans mellan kostnad och kvalitet.

Text och foto: Venkatram Bakthavachalam

Venkatram Bakthavachalam är ekonom och konsult på Medaccessquest som är ett konsultföretag som jobbar med att analysera och introducera svenska medtechföretag till Indien.


Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Minska glappet mellan allround och komfortrullstol

Efter 32 år – Mabtech får ny vd

Ny screeningmetod ska lösa narkotikabrott

Skanska bygger för innovation och kommersialisering

Nu ska Skanska bygga The Loop, en mötesplats för kommersialisering av forskning och innovation.

Region Östergötland tecknar avtal om ambulansflyg

Hon utvecklar medtech hos GU Ventures

Nyhetsbrev

Life assays befarar kapitalbrist

Arkiv

Ny vd har tillträtt på Falck

Cellink öppnar kontor i Japan

Cellink har officiellt öppnat dörrarna till sitt nya kontor vid det ledande forskningsinstitutet på Kyotouniversitetet i Japan.

Kry och Lloyds apotek i samarbete

Nu kan Krys patienter ta prover på utvalda Lloyds apotek.

Capios koncernchef lämnar

Capios vd och koncernchef Thomas Berglund lämnar sitt uppdrag när efterträdare är på plats.

Bästa hjälpen mot trycksår

Relationer och kändisskap

- Jag har utan tvekan blivit annorlunda bemött för att jag är ett känt ansikte. Men jag har också fått höra att jag inte är funktionshindrad på riktigt, berättar Thomas Fogdö.

Hjälpmedel som inte alltid syns

Licensaffärer lyfter Bactiguard

Akademiska öppnar läkarchatt

Framgångar för beroendebolag

KS-styrelse kräver: Underlag ska fram omedelbart

I går presenterade Karolinska sjukhusets egen revision av köpen av konsulttjänster sedan 2011, och sjukhusledningens åtgärdsplan. - Vi tycker inte det räcker, säger Anders Ekblom, styrelseordförande.

Svenska innovationer visas upp på Arab Health

Elekta i partnerskap med Watson

Nu ska Elekta och IBM samarbeta för att erbjuda Watson for oncology i cancervårdslösningar.

KS egen konsultgranskning färdig

I dag presenterades den interna granskningen av konsulttjänster som Karolinska Universitetssjukhuset köpt in de senaste sju åren. - Det är inte bra att dokumentation saknas, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Toppmöte för att Sverige ska hänga med

AI stöttar hudläkarna

Teknik efter stroke

Prostalund tankar kassan

Apoteket plockar bort Pcure

Emil Billbäck blir vd

Läkemedelsverket varnar för barnspruta

Hon blir CFO hos Abilia

Frisq förstärker ledningen

Vem är tomten i vår julkalender?

Lucka 22 - se vem som finns här

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.263