Nina Bake styr strategiskt: Allt om planerna för Episurf

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Som en av världens bästa taktiker i segling styr hon nu medicinteknikbolaget Episurf. Kursen ligger stadigt. När Episurf erövrat världen är hon nöjd. - Jag är väldigt målmedveten och att tävla är naturligt för mig. Jag gör det utan att jag tänker på det, säger hon till MedTech Magazine.

I början av sommaren 2014 lämnade Episurf Medical börsen First North och Nina Bake styrde in sitt bolag på Stockholmsbörsens huvudlista. Det gjorde henne till en av börsens 10-tal kvinnliga vd:ar och hon är dessutom yngst.


Nina Bake sticker ut. Vissa feministiska teoretiker menar att kvinnor fortfarande måste vara smartare och duktigare än motsvarande man för att få en chans i toppen. Om den teorin stämmer är Bake inget undantag. Bake är dokumenterat strategisk och taktisk, högpresterande i alla sammanhang och hårt skolad i konsten att samarbeta på ett sätt som de flesta saknar.


Under tio års tid var Nina Bake elitseglare inom match racing. Det är en klass inom segling som går ut på att ta sig mellan bojar på kortast möjliga tid, alltid tävlandes mot en annan båt.


- Det är mycket tjuv- och rackarspel, det handlar om att vara taktisk och snabb och samtidigt förstöra så mycket som möjligt för den andra båten. Mer som schack, än vanliga seglingstävlingar jämför hon.


Besättningen på en match racing-båt är på de större båtarna sammanlagt sex personer. Taktikern tar ut kurs och bestämmer när och var saker ska ske på båten. Rorsman tar sedan hand om närkamperna. De andra gör vad de två första bestämmer. Nina Bake var alltid taktiker. Som sådan var hon en av de bästa i världen. Hennes team rankades under flera år på mellan femte och tionde plats i världstoppen.- En sak jag lärde mig där var att samarbeta. Alla i besättningen har sin oumbärliga roll, sitt värde och sin del att ansvara för och ta hand om. Det går inte att en bryter ihop och drar sig ur, alla måste vara med i varje sekund. Det är inte alltid lätt och det är mycket nyttigt att öva på, säger Nina Bake.


Nina Bake hamnade i medtech-världen av en tillfällighet. Hon kom i kontakt med nätverket Nova Hundra när hon läste sin master vid entreprenörsskolan på Chalmers, efter utbildning och examen i industriell ekonomi. Entreprenörsskolan är öppen för den med mycket goda betyg i kombination med någon annan värdefull erfarenhet i livet. För Nina Bake var det seglingen.


Efter Entreprenörsskolan blev Bake headhuntad till bolaget Diamorph. Där fick hon uppdraget att ta hand om ett nytt projekt. Diamorphs medarbetare och professor i ortopedi vid Karolinska Institutet, Leif Ryd, förklarade att trasiga knän är ett problem för vården och att hon gärna fick försöka ta sig en lösning. Med utgångspunkt i det problemet började hon nysta. Hon fick veta att unga och medelålders patienter med onda knän på grund av tidig artros har svårt att få en behandling som fungerar. Problemet är att de är för unga och har för små skador för att få en protes, men de har ofta gått länge med smärtan och blir inte längre blir hjälpa av smärtstillande läkemedel.


Från början var det bara hon.


Sedan anställdes en person till och under flera år var de tre personer och bolaget fick namnet Episurf. Ursprungsägarna är Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh, som sitter som ordförande för bolaget i dag, de framgångsrika entreprenörerna bakom Serendipity. De vet att innovation tar tid, men de litar på att Nina Bake levererar. De har kunnat vänta.Den produkt som senare började ta form var ett material som ersätter skadade knäleder för att patienten ska bli smärtfri och leva ett normalt liv. Ett implantat som går att totalt skräddarsy efter patientens storlek på skada och utseende (anatomi) på knät. Utifrån en magnetkamerabild, som med deras mjukvara ger en tydlig 3D-bild, syns både skadan, var den sitter och hur implantatet ska se ut för att kunna läka skadan.


- Den är väldigt pedagogisk och patienten och ortopeden själv kan enkelt se skadan och sedan hur den ska behandlas. Vi blir en partner från början till slut. Produkten är dessutom lätt att använda, det krävs bara en introduktion sedan kan alla kirurger använda den, säger hon.


Produkten har fått namnet Episealer som används tillsammans med operationsguiden Epiguide, har nu blivit godkänd och fått sin CE-märkning.


- Det var en kamp, verkligen tufft innan allt var godkänt.


Nu väntar Europa. Sverige är tyvärr inte aktuell som marknad ännu.


- Nej, det hade ju varit enklast så skulle man kanske kunna tycka, men det är för tidigt att vara med i upphandlingar hos svenska landsting eftersom produktkategorin är relativt okänd. Vi märker att europeiska läkare och kliniker är måna om att kunna erbjuda det bästa till sina patienter. I Sverige råder stor konservatism och försiktighet med hänvisning till pengaflödet. Här kräver många klinisk erfarenhet av en produkt i minst tio år, innan de är beredda att testa den själva, då blir det inga innovationer som kan användas tyvärr.


Innovationen med produkten är metoden att göra den individualiserad. Material och ytskikt som sitter inne i kroppen är det samma som redan används i många proteser och implantat, nämligen kobolt krom samt en dubbel coating av titan och hydroxyapatit. Coatingen snabbar på läkprocessen och osseointegrationen med den omkringliggande vävnaden. Läkningen tar mellan fyra och sex veckor, ungefär samma tid som det tar för operationssåret att läka. Produkten och metoden är testad på sammanlagt 20-tal patienter i Belgien, England, Polen och de nordiska länderna. Nu är planerna att ytterligare två produkter ska bli godkända i år.


- Metoden går egentligen att använda på alla leder, det är bara utvecklingshastigheten och efterfrågan som styr, förklarar Nina Bake.


Som för många små medicinteknikbolag får vd:n hålla igång produktutvecklingen parallellt med bolagets finansiella utveckling. Börshandel och tusentals aktieägare innan bolaget ens har en försäljning ställer höga krav på pedagogisk ådra hos bolagsledningen.


Resultatet för Episurf efter årets första kvartal uppgick till - 8,2 miljoner, och kassan slutade på 59 miljoner. Bolaget har 9 anställda.


Varför ville ni ligga på Stockholmsbörsen?


- Dels vill vi att det ska vara lättare att handla i aktien. Flera av bankerna och fonderna investerar också bara på reglerade handelsplatser och vi har i princip lovat att vi skulle flytta inom ett år. Det är dags nu, nu finns ett fönster för oss att göra detta.


Sedan mitten av juni är bolaget placerat på Stockholmsbörsen. Kursen har segat sig neråt de första månaderna från knappa 70 kronor vid introduktionen till knappa 60 kronor per aktie i skrivande stund. Produktportföljen väntar nya godkännanden och bolaget är fortfarande i en uvecklingsfasutvecklingsfas.


Var är du och Episurf om två år tror du?


- Vi kommer att finnas på ortopedkliniker i Europa och satsa på en expansion globalt. Efter produktlanseringen är det i framtiden rimligt att förvänta sig en omsättning på 100 miljoner kronor per år.


FAKTA


Namn: Nina Bake.


Ålder: 32 år.


Bor: Djurgårdsstan i Stockholm.


Familj: Sambo och häst.


CV: Industriell ekonomi i botten, sedan entreprenör och vd för Episurf.Fakta om Episeal:


Episeal är ett skräddarsytt implantat som ersätter skadade knäleder. Unga och medelålders patienter med onda knän på grund av artros har svårt att få en behandling som fungerar. De anses för unga för att få en protes, men de har ofta gått länge med smärtan och blir inte längre blir hjälpa av smärtstillande läkemedel.Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Ny ordförande för Innovation Skåne

Har varit både vd för Almi och chef i bankvärlden.

Natural cycles första preventiv-app som godkänts i USA 

Under fredagen kom beskedet från FDA – Natural cycles mobilapp godkänd.

Dignitana startar nytt dotterbolag

Jobb & Karriär
Ska bygga nationella läkemedelslistan

Magnus Åsén får nyinrättad tjänst på E-hälsomyndigheten som programledare.

Uppåt för Bactiguard

Boule vinner upphandling i Indien

Nyhetsbrev

Bestic stärkta i USA

Arkiv

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Elekta köper mjukvaruföretag

Ökar satsningen på digitala tjänster.

Förvärvar bolag inom återanvändning av medicinteknik

AI i vården - så här ska det bli verklighet

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Delaktig patient i diabetesvård

Snart förenas västsveriges start up-fält igen!

Almedalens rockstjärnor inom medtech

- din guide till de viktigaste människorna i Almedalen inom medtechvärlden och de frågor som de driver.

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Jobb & Karriär
Ny generaldirektör för Vårdanalys

Bakslag för Dignitana

Svensk sjukvård behöver ny teknik

Sjukvårdens underskott väntas öka med cirka 20 miljarder varje år om inte ny teknik får lösa vissa problem.

200 miljoner till tvärvetenskap

Krönika: AI i vården – naiv utopi eller självklar framtid?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137