23948sdkhjf

Nina Bake styr strategiskt: Allt om planerna för Episurf

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Som en av världens bästa taktiker i segling styr hon nu medicinteknikbolaget Episurf. Kursen ligger stadigt. När Episurf erövrat världen är hon nöjd. - Jag är väldigt målmedveten och att tävla är naturligt för mig. Jag gör det utan att jag tänker på det, säger hon till MedTech Magazine.

I början av sommaren 2014 lämnade Episurf Medical börsen First North och Nina Bake styrde in sitt bolag på Stockholmsbörsens huvudlista. Det gjorde henne till en av börsens 10-tal kvinnliga vd:ar och hon är dessutom yngst.


Nina Bake sticker ut. Vissa feministiska teoretiker menar att kvinnor fortfarande måste vara smartare och duktigare än motsvarande man för att få en chans i toppen. Om den teorin stämmer är Bake inget undantag. Bake är dokumenterat strategisk och taktisk, högpresterande i alla sammanhang och hårt skolad i konsten att samarbeta på ett sätt som de flesta saknar.


Under tio års tid var Nina Bake elitseglare inom match racing. Det är en klass inom segling som går ut på att ta sig mellan bojar på kortast möjliga tid, alltid tävlandes mot en annan båt.


- Det är mycket tjuv- och rackarspel, det handlar om att vara taktisk och snabb och samtidigt förstöra så mycket som möjligt för den andra båten. Mer som schack, än vanliga seglingstävlingar jämför hon.


Besättningen på en match racing-båt är på de större båtarna sammanlagt sex personer. Taktikern tar ut kurs och bestämmer när och var saker ska ske på båten. Rorsman tar sedan hand om närkamperna. De andra gör vad de två första bestämmer. Nina Bake var alltid taktiker. Som sådan var hon en av de bästa i världen. Hennes team rankades under flera år på mellan femte och tionde plats i världstoppen.- En sak jag lärde mig där var att samarbeta. Alla i besättningen har sin oumbärliga roll, sitt värde och sin del att ansvara för och ta hand om. Det går inte att en bryter ihop och drar sig ur, alla måste vara med i varje sekund. Det är inte alltid lätt och det är mycket nyttigt att öva på, säger Nina Bake.


Nina Bake hamnade i medtech-världen av en tillfällighet. Hon kom i kontakt med nätverket Nova Hundra när hon läste sin master vid entreprenörsskolan på Chalmers, efter utbildning och examen i industriell ekonomi. Entreprenörsskolan är öppen för den med mycket goda betyg i kombination med någon annan värdefull erfarenhet i livet. För Nina Bake var det seglingen.


Efter Entreprenörsskolan blev Bake headhuntad till bolaget Diamorph. Där fick hon uppdraget att ta hand om ett nytt projekt. Diamorphs medarbetare och professor i ortopedi vid Karolinska Institutet, Leif Ryd, förklarade att trasiga knän är ett problem för vården och att hon gärna fick försöka ta sig en lösning. Med utgångspunkt i det problemet började hon nysta. Hon fick veta att unga och medelålders patienter med onda knän på grund av tidig artros har svårt att få en behandling som fungerar. Problemet är att de är för unga och har för små skador för att få en protes, men de har ofta gått länge med smärtan och blir inte längre blir hjälpa av smärtstillande läkemedel.


Från början var det bara hon.


Sedan anställdes en person till och under flera år var de tre personer och bolaget fick namnet Episurf. Ursprungsägarna är Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh, som sitter som ordförande för bolaget i dag, de framgångsrika entreprenörerna bakom Serendipity. De vet att innovation tar tid, men de litar på att Nina Bake levererar. De har kunnat vänta.Den produkt som senare började ta form var ett material som ersätter skadade knäleder för att patienten ska bli smärtfri och leva ett normalt liv. Ett implantat som går att totalt skräddarsy efter patientens storlek på skada och utseende (anatomi) på knät. Utifrån en magnetkamerabild, som med deras mjukvara ger en tydlig 3D-bild, syns både skadan, var den sitter och hur implantatet ska se ut för att kunna läka skadan.


- Den är väldigt pedagogisk och patienten och ortopeden själv kan enkelt se skadan och sedan hur den ska behandlas. Vi blir en partner från början till slut. Produkten är dessutom lätt att använda, det krävs bara en introduktion sedan kan alla kirurger använda den, säger hon.


Produkten har fått namnet Episealer som används tillsammans med operationsguiden Epiguide, har nu blivit godkänd och fått sin CE-märkning.


- Det var en kamp, verkligen tufft innan allt var godkänt.


Nu väntar Europa. Sverige är tyvärr inte aktuell som marknad ännu.


- Nej, det hade ju varit enklast så skulle man kanske kunna tycka, men det är för tidigt att vara med i upphandlingar hos svenska landsting eftersom produktkategorin är relativt okänd. Vi märker att europeiska läkare och kliniker är måna om att kunna erbjuda det bästa till sina patienter. I Sverige råder stor konservatism och försiktighet med hänvisning till pengaflödet. Här kräver många klinisk erfarenhet av en produkt i minst tio år, innan de är beredda att testa den själva, då blir det inga innovationer som kan användas tyvärr.


Innovationen med produkten är metoden att göra den individualiserad. Material och ytskikt som sitter inne i kroppen är det samma som redan används i många proteser och implantat, nämligen kobolt krom samt en dubbel coating av titan och hydroxyapatit. Coatingen snabbar på läkprocessen och osseointegrationen med den omkringliggande vävnaden. Läkningen tar mellan fyra och sex veckor, ungefär samma tid som det tar för operationssåret att läka. Produkten och metoden är testad på sammanlagt 20-tal patienter i Belgien, England, Polen och de nordiska länderna. Nu är planerna att ytterligare två produkter ska bli godkända i år.


- Metoden går egentligen att använda på alla leder, det är bara utvecklingshastigheten och efterfrågan som styr, förklarar Nina Bake.


Som för många små medicinteknikbolag får vd:n hålla igång produktutvecklingen parallellt med bolagets finansiella utveckling. Börshandel och tusentals aktieägare innan bolaget ens har en försäljning ställer höga krav på pedagogisk ådra hos bolagsledningen.


Resultatet för Episurf efter årets första kvartal uppgick till - 8,2 miljoner, och kassan slutade på 59 miljoner. Bolaget har 9 anställda.


Varför ville ni ligga på Stockholmsbörsen?


- Dels vill vi att det ska vara lättare att handla i aktien. Flera av bankerna och fonderna investerar också bara på reglerade handelsplatser och vi har i princip lovat att vi skulle flytta inom ett år. Det är dags nu, nu finns ett fönster för oss att göra detta.


Sedan mitten av juni är bolaget placerat på Stockholmsbörsen. Kursen har segat sig neråt de första månaderna från knappa 70 kronor vid introduktionen till knappa 60 kronor per aktie i skrivande stund. Produktportföljen väntar nya godkännanden och bolaget är fortfarande i en uvecklingsfasutvecklingsfas.


Var är du och Episurf om två år tror du?


- Vi kommer att finnas på ortopedkliniker i Europa och satsa på en expansion globalt. Efter produktlanseringen är det i framtiden rimligt att förvänta sig en omsättning på 100 miljoner kronor per år.


FAKTA


Namn: Nina Bake.


Ålder: 32 år.


Bor: Djurgårdsstan i Stockholm.


Familj: Sambo och häst.


CV: Industriell ekonomi i botten, sedan entreprenör och vd för Episurf.Fakta om Episeal:


Episeal är ett skräddarsytt implantat som ersätter skadade knäleder. Unga och medelålders patienter med onda knän på grund av artros har svårt att få en behandling som fungerar. De anses för unga för att få en protes, men de har ofta gått länge med smärtan och blir inte längre blir hjälpa av smärtstillande läkemedel.

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Få vill äta nyttigare trots att vi blir fetare

Sårläkningsbolaget går mot klinik

Trosan som vet vad du gör

En trosa som läser av hur mycket du läcker och vad du gör just då – Smarta textilier och teknik som läser av dina rörelser ger helt nya möjligheter för kvinnor att bli kvitt sin inkontinens.

Se filmen från Örebro

Nästa vecka drar det igång

Om mindre än en vecka slås dörrarna upp till premiären av Fokus Hjälpmedel på Prioritet Serenek arena i Göteborg. "Den typen av möte som vi arrangerar har saknats i västra Sverige".

Tryggare badrum med mer teknik

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny teknik för diabetiker

Arkiv

Centrallager för sjukvårdsmaterial flyttar från Göteborg

Första graviditeten efter teknikskiftet

Forskningen kring livmodertransplantationer i Göteborg sker numera med stöd av robotassisterad titthålskirurgi. Efter teknikskiftet är en första kvinna nu gravid.

Höglund går till Unilabs

Krönika: AI inom vården – vad händer nu?

Artificiell intelligens ger stora möjligheter för vården, skriver Torbjörn Kronander, vd för Sectra.

Enorm underhållning för äldre

Bettskenor vanligare – stress är boven

Krav för superhjältar

Behovsinriktade krav - visst låter det som något för en superhjälte!? Swedish Medtechs Petrus Laestadius om att behoven borde styra.

Lucka 24 - vem finns här?

Denna profil arbetar hårt för att stärka branschens ställning. Hen ser gärna Sverige som en förebild inom samverkan.

Lucka 23 - detta läste ni mest

Lucka 22 - titta här

Lucka 21 - öppna och se

En hund, en cykel eller oväntade insikter om synen på vårdköer. Önskningarna är många hos denna medtech-profil.

Sveriges första cytostatikarobot

Som första sjukhus i Sverige kommer Akademiska sjukhuset i Uppsala att installera en robot för beredning av cytostatika.

Lucka 20 - vem där?

Krönika: Personalen behövs för bra affärer

Vårdpersonalen behöver delta vid upphandlingar, skriver Louise Strand, inköpsdirektör vid Region Skåne.

Lucka 19 - öppna och se vem där

Uppkopplade hjälpmedel för bättre vård

Höjning vid årsskiftet

Lucka 18 - öppna och se

Lucka 14 - vem där?

Colombia-avtal för plåsterbolag

Lucka 9 - vem där?

Lucka 7 - kika in här

Lucka 1 – vem döljer sig här?

Slutgiltigt klart för VGR:s IT-system

Får Forska Sveriges hedersutmärkelse

Han lämnar vd-posten

Krönika: Tuffa krav på återförsäljare

Se alla Företagens egna nyheter

Nytt sortiment av anatomiska modeller från 3B Scientific

Mirit Glas erbjdar kemiskt härdat glas

Synglas till process industrin

Tekniskt glas er mer än bara syns skull

Breddar utbudet av kontorsmöbler ytterligare i samarbete med VANK

Mirit Glas erbjudar rundat glas

Synglas från Mirit Glas till process industrin

LG2020 - En elektrisk trappklättrare från Italien

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

SWEMED - Stödföretag till UNHCR

Mirit Glas leverar säkerhetsglas – glas for beskyttelse

Professionella massagebänkar hos Swemed

Nytt sortiment av veterinärutrustning

Rundat glas från Mirit Glas

K7 - En självdrivande rullstol för tunga brukare

Tekniskt glas från Mirit Glas – för mer än bara syns skull

Airwheel H3S - En smart elrullstol

Mirit Glas erbjudar synglas

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Nytt samarbete med Favero Health Projects inleds

Härdat glas från Mirit Glas, är en stark lösning

Mirit Glas erbjudar synglas

Kemiskt härdat glas som gorillaglas hos Mirit Glas

Floatglas från Mirit Glas – Materialet som brukas överallt

Synglas från Mirit Glas

Sänd till en kollega

0.129