23948sdkhjf

Blogg: Myten om sjukvårds- försäkringarna



En fråga som seglat upp som prioriterad redan dag 1 för den nya sjukvårdsministern Gabriel Wikström, är tydligen privata sjukvårdsförsäkringar. Eller rättare sagt att stoppa de patienter som går före köerna till den offentliga vården med hjälp av försäkringar.

Eftersom jämlik vård är en viktig fråga både för denna regering och tidigare är det ett berättigat fokus. Om det nu inte var så att det inte förekommer att man får gå förbi köerna till den offentliga vården... Jag har verkligen letat fakta som skulle styrka att det förekom och jag har rätt hygglig koll på det svenska hälso- och sjukvårdssystemet men mig veterligen är detta inget problem. Det är nämligen inte så det fungerar.

I en artikel i Dagens Medicin idag tog Gabriel Wikström upp problemet med sjukvårdsförsäkringarna både som den viktigaste förändringen för vården och som en av de första frågorna att ta tag i.

Löfven tog upp detta även i sin regeringsförklaring med orden:

"Privata sjukförsäkringspatienter skall inte gå förbi den offentligt finansierade vårdkön."

Nu tror jag i och för sig att han menade sjuk vårds försäkringar och knappast att det är fokus på att vårdkön är offentligt finansierad (hoppas inte...) utan att det är kön till den offentligt finansierade vården som avses.

Det vore trist om Wikströms stora inledande fokus baseras på något om är helt fel. Ger en lite tråkig start i ett så viktigt område som hälso- och sjukvården. Det är nästan att jag hoppas att jag har fel och att frågan om patienter med privata sjukvårdsförsäkring faktiskt är ett stort jämlikhetsproblem så att Wikström inte börjar sitt nya, viktiga, arbete med att jaga myter...

Fakta (från Svensk Försäkring)
- Ca 600 000 personer i Sverige har idag privat sjukvårdsförsäkring.
- Ett antal försäkringsföretag erbjuder försäkringarna. Innehållet kan se något olika ut men gemensamt är att de täcker sjukvårdsrådgivning, vårdplanering och specialistvård. Sjukvårdsförsäkringen omfattar inte akut vård.
- Försäkringsgivare förfogar över ett nätverk av privata vårdgivare som kan utföra den vård som ingår i försäkringen
- Vid behov av högspecialiserad vård som endast tillhandahålls på Sveriges större sjukhus, kommer även den som har försäkring att få sin vård utförd där – dock utan förtur.

Foto på Gabriel Wikström från SVT
Tillbaka till bloggen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078