23948sdkhjf

Nya ministrar!



Som så många andra ägnade jag en stor del av förmiddagen idag till att lyssna på Stefan Löfvens regeringsförklaring och, inte minst, vilka nya ministrar som skulle presenteras. olidligt spännande var det! Välfärden fick ett ganska stort avsnitt i regeringsförklaringen. En del saker var väntade. Andra kanske lite mer oväntade. Jag kommer att följa upp det i ett kommande blogginlägg.

Vi har också fått tre nya chefer på Socialdepartementet. Alltså tre nya ministrar som har anknytning till hälso- och sjukvården på olika sätt. Dessa är:

Annika Strandhäll . Blir chef för departementet och Socialförsäkringsminister. Hon är född 1975 och kommer närmast från ett uppdrag som ordförande för fackförbundet Vision, tidigare SKTF. Efter gymnasiet började hon arbeta som projektledare i Göteborgs Stad. Samtidigt som sin anställning i Göteborg läste hon 2007-2008 arbets- och organisationspsykologi. Hon har en lång bakgrund inom fackföreningsrörelsen.

Gabriel Wikström . Han blir folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. En mastig portfölj som t.o.m. är större än den Göran Hägglund hade att förvalta. Han är relativt ung för uppdraget, född 1985, har ca 13 år i SSU bakom sig och har närmast varit ordförande i SSU sedan 2011. I SSU var han främst fokuserad på frågor om bostads-, utbildnings- och ungdomsarbetslöshetsfrågor. han har läst statsvetenskap i Uppsala.

Åsa Regnér . Blir barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Hon kommer närmast från ett jobb för FN i Bolivia. Hon har erfarenhet från departementsarbete sedan tidigare, bl.a. som tjänsteman vid justitiedepartementet. Mellan åren 2007-2012 var hon generalsekreterare för RFSU. Åsa är född 1965 och har en fil kand i spanska, tyska och konstvetenskap.

Som synes har ingen av dem erfarenhet eller utbildning i något hälso- och sjukvårdsrelaterat. Det närmaste man kommer är nog Åsa Regnérs arbete på RFSU. Med alla förslag till förändring och förbättring för vården som Löfven presenterade idag antar jag dock att han har bra koll på deras förmåga. De kommer att få mycket att sätta tänderna i.

Det skall bli mycket spännande att höra mer om deras idéer för svensk hälso- och sjukvård framöver!


Tillbaka till bloggen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109