23948sdkhjf

Akademiska går 100 miljoner sämre än väntat

Akademiska sjukhusets ekonomiska prognos för 2014 har försämrats med 100 miljoner kronor. Inköp av medicinskt material för operationer, brist på sjuksköterskor och ökade lönekostnader och uppges vara främsta bidragande orsakerna.
Uppsala Akademiska sjukhusets ekonomiska rapport för de första tre kvartalen pekar mot ett minusresultat på cirka 290 miljoner kronor för helåret. Landstingsfullmäktige har tidigare godkänt ett minusresultat på cirka 190 miljoner kronor under 2014. Det handlar alltså om en försämring av prognosen på 100 miljoner kronor.

– Akademiska har haft ett tufft ekonomiskt läge 2014 och har sedan början av året arbetat med resultatförbättrande åtgärder. Efter sommaren har ytterligare åtgärder startats som kommer att ge positiva effekter under hösten, men inte tillräckligt för att nå en ekonomi i balans. Vår målsättning är att fortsätta effektivisera verksamheten, säger Jan-Erik Sundquist, biträdande sjukhusdirektör med ansvar för ekonomi och produktion, i ett pressmeddelande.

En orsak ledningen uppger till den försämrade prognosen är bristen på sjuksköterskor. Trots att sjukhuset rekryterat cirka 135 sjuksköterskor hittills i år saknas fortfarande drygt 60. Detta har medfört att sjukhuset har 71 fler vårdplatser stängda än planerat.

Ökade personalkostnader uppges också som en orsak samt ökade kostnader för inköp medicinskt material vilket framförallt hänger samman med en ökning av laparoskopiska ingrepp och operationer med robot samt dyrare kostnader för hjärtklaffar och andra implantat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079