23948sdkhjf

Kvinna, kräv spirometri!

Nästan dubbelt så många kvinnor dör i KOL i dag, jämfört med för 15 år sedan. Bland kvinnor har dödligheten i den svåra lungsjukdomen ökat med 40 procent. En tidig diagnos med spirometri förbättrar chanserna markant.
Rökning är en starkt bidragande riskfaktor för att utveckla KOL, men inte den enda bakomliggande orsaken. Vissa människor är predisponerade att få det, men vilken gen eller känslighet som ökar risken för KOL känner man inte till.

I fjol var dödligheten 28,7 per 100 000, vilket alltså är en ökning med 13 procent. För kvinnor ökade dödligheten med 40 procent från 1999 till 2013, medan den under samma period har minskat med 8 procent för männen, visar siffror från Hjärt-Lungfonden.

Det går att leva med KOL. Vid tidig upptäckt kan behandling sättas in och förbättras chanserna markant. KOL upptäcks genom att lungkapaciteten mäts med så kallad spirometri, ett test som går att göra på nästan alla vårdcentraler. Ändå går många kvinnor odiagnosticerade.

– Vi vet i dag att vissa individer lättare än andra utvecklar KOL, men vi vet inte varför. En viktig utmaning för forskningen är att utveckla metoder som skyddar alla de som riskerar att drabbas av sjukdomen, säger Kjell Larsson , professor i lungmedicin och vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd i ett pressmeddelande.

Minst en halv miljon svenskar är drabbade av KOL, men de allra flesta vet inte om det, enligt Hjärt- och lungfonden. Fyra av fem går fortfaranade utan diagnos, enligt Hjärt- och lungfondens beräkningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093