23948sdkhjf

Maktmingel i Almedalen

Himlen sprack upp och solens strålar sökte sig ner på den lilla bakgården i Almedalen där besökarna på MedTech Garden samlats. Ämnet för dagen var patientnytta av samverkan. - Vi behöver den här typen av mötesplatser, vi politiker, akademi och industri, sa Helene Hellmark Knutsson, s.

Samtalen under MedTech Gardens mingel, något som för flera i industrin bedömdes som sommarens viktigaste, kom i gång utan startsträcka. Varje inspirationstalare fick hjälp att tysta de ivriga samtalen, men talen var korta och inspirerande som utlovat och samtalen tog ny fart efter varje inlägg.


Se filmen från MedTech Garden 2014 här!


Först ut var Helene Hellmark Knutsson, s, och oppositionens finanslandstingsråd i Stockholm. Hon öppnade upp för det personliga samtalet och visade på behovet för politikerna att få höra vad företrädare för tillverkare, leverantörer och entreprenörer har för behov för att kunna göra sitt bästa.


Därefter följde sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt som företräder Stockholm, det största landstinget i Sverige. Hon talade om riskerna i vården och de undvikbara dödsfallen som sker för att vården inte är organiserad optimalt. Den bristande patientsäkerheten jämförde det med att ett flygbolag skulle låta ett charterplan störta varje månad.


- Det skulle naturligtvis aldrig tolereras, men vi har på något sätt vant oss vid att det får ske i vården. Vi måste få bort de undvikbara skadorna, sa Reinfeldt.


Sedan talade både Lena Furmark, statssekreterare på Socialdepartementet och Johanna Adami, som är läkare, professor och direktör för avdelningen hälsa på Vinnova, med olika aspekter på hur patienten ska gynnas av vårdens samarbete med industrin.


- Om en patienter idag behöver opereras för en höftfraktur, skiljer sig behandlingen åt på en rad väsentliga punkter mellan sjukhus som bara ligger några kilometer från varandra. Från ankomst till akuten till operationssalen, val av utredningsmetoder och operationsmetoder, vilka skruvar, proteser etc som kan behövas. Är det verkligen okej kan man fråga sig, sa Johanna Adami.


MedTech Garden arrangeras av MedTech Magazine och branschorganisationen Swedish Medtech och är ett tillfälle för företrädare för industri, vård, akademi och politik att få ett personligt möte. Hälsade välkommen gjorde Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish Medtech och MedTech Magazines chefredaktör Hanna Brodda.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079