23948sdkhjf

Forskare i Sverige lyckades odla matstrupe

Forskare har skapat matstrupe med hjälp av strupe från råtta och stamceller från benmärg som sedan visade sig fungera. Studien, som publiceras i tidskriften Nature Communications, visar att nerver, muskler, epitelceller och blodkärl återbildats i de transplanterade organen.


Den nya metoden har utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet inom ett internationellt samarbete som letts av professor Paolo Macchiarini . Tekniken att odla mänskliga vävnader och organ, tissue engineering, har hittills använts för att skapa bland annat urinblåsor, luftstrupar och blodkärl, som också har använts kliniskt. Men trots flera tidigare försök har det hittills visat sig vara svårt att skapa vävnad för att ersätta en skadad matstrupe, enligt pressmeddelandet från Karolinska Institutet.

Organen från råtta tvättades först ren från celler. När cellerna är borta finns en stödstruktur kvar, där organets struktur och mekaniska och kemiska egenskaper hade bevarats. För att återuppbygga vävnaden använde forskarna stamceller från benmärg. Dessa celler har låg immungenicitet, vilket minimerar risken för immunreaktioner och bortstötning och tar även bort behovet av immunhämmande läkemedel. Cellerna fäste till den biologiska stommen och började uppvisa organspecifika kännetecken inom tre veckor.

De odlade matstruparna transplanterades in i råttor, där de ersatte en del av djurets egna matstrupe. Alla djuren överlevde och efter två veckor fann forskarna tydliga tecken på att viktiga komponenter, som epitel, muskelceller, blodkärl och nerver, hade återbildats.

– Vi tror att dessa mycket lovande fynd är ett stort steg framåt mot klinisk användning av matstrupar framställda genom tissue engineering, säger Paolo Macchiarini, chef för Centrum för Translationell Regenerativ Medicin (ACTREM) vid Karolinska Institutet.

Organ som tagits fram med tissue engineering skulle kunna förlänga överlevnaden och förbättra livskvaliteten för de hundratusentals människor som varje år drabbas av skador i matstrupen orsakade av cancer, medfödda missbildningar eller yttre våld. I dag används patientens egen tarm- eller magsäcksvävnad för att reparera matstrupen, men en stor del av patienterna återfår inte god funktion i matstrupen. Odlad vävnad skulle kunna ersätta behovet att använda dessa vävnader och troligtvis förbättra överlevnad, sjuklighet och organfunktion efter operation.

Studien är gjord i samarbete med universitet i Italien, Ryssland, Tyskland och USA. Den har finansierats med anslag från bland annat Vetenskapsrådet, Stockholms läns landsting genom ALF-avtalet samt EU:s sjunde ramprogram. Den utrustning som används vid försöken har utvecklats av företaget Harvard Apparatus Regenerative Technology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078