23948sdkhjf

Kyla för förtidigt födda minskar skador

Cochranerapporten om kylbehandlingen av nyfödda med syrebrist har granskats av SBU och de kommer nu med sin slutrapport i ämnet. Att kyla ner hjärnan gör att barnet överlever i högre grad och får mindre hjärnskador än om ingen kyla sätts in.
Nyfödda barn som visar symtom på hjärnskador till följd av syrebrist har bättre möjlighet till överlevnad och minskad risk för svåra funktionshinder om de får kylbehandling. Det visar en internationell rapport från Cochrane collaboration som SBU har kommenterat.

I Sverige drabbas årligen 300–500 barn av förlossningsasfyxi, en kombination av syrebrist och nedsatt blodförsörjning till bland annat hjärnan hos nyfödda. För cirka 100 av dessa barn är situationen så allvarlig att de riskerar permanenta hjärnskador. Kylbehandling av nyfödda barn med syrebrist är en behandlingsmetod som har visat sig kunna minska dödligheten och begränsa hjärnskadorna.

SBU kommer nu med förslaget att fler förlossningsavdelningar ska kunna erbjuda kylbehandling.

- Sannolikt skulle fler barn överleva och färre skulle drabbas av funktionshinder om alla svenska sjukhus där barn föds hade rutiner för att bedöma behov av och kunna initiera kylbehandling samt beredskap för transport till kylbehandlingscenter. Idag erbjuds kylbehandling vid Sveriges alla sju regionssjukhus och dessutom vid 3–4 länssjukhus, skriver de i sin kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11