23948sdkhjf

Baxter renodlar medicintekniken

Drygt två år efter att medicinjätten Baxter köpte upp svenska Gambro ska koncernen delas upp i två delar.
Den amerikanska koncernen Baxter planerar att dela upp bolaget i två delar. I den ena delen samlas bolagets verksamheter inom medicintekniska produkter och i den andra samlas bolagets biotech- och läkemedelsprojekt. Medicinteknikverksamheten kommer att behålla bolagsnamnet Baxter medan biopharmaverksamheten kommer att döpas om.

Orsaken till fissionen är dels en anpassning till marknaden dels för att skapa bättre förutsättningar för värdet för aktieägarna.


- Baxter har en historia av att göra framgångsrika spinoffs, och vi har utvärderat att separera dessa två verksamheter som ett svar på affärsdynamiken och den snabbt föränderliga makromiljön, säger Robert L. Parkinson Jr, ordförande och koncernchef i Baxter, i ett pressmeddelande, och fortsätter:


Baxter producerar både medicinteknik och läkemedel med fokus på bland annat hemofili och infektionssjukdomar. Koncernen köpte i december 2012 upp det svenska medicinteknikbolaget Gambro, vilket stärkte det amerikanska bolagets enhet inom hem- och peritonealdialys.


- Delningen av Baxter kommer inte påverka Gambro. Gambro blir en integrerad del av ”det nya Baxter” och en viktig del i det nya företagets strategi, kommenterar Kristina Embring Klang, kommunikationschef, i ett mail.


Läs mer på Life Science Sweden



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063