23948sdkhjf

Slarv med strålning på sjukhus

Landstingen lever inte upp till Strålsäkerhetsmyndighetens krav när det
gäller strålsäkerhet, enligt deras rapport. Nio slumpvist utvalda landsting har granskats och samtliga visade på så allvarliga brister att det kan leda till strålskador för patienter och personal.
En strålsäker hälso- och sjukvård innebär att ingen ska strålas i onödan och alla doser ska vara noggrant optimerade med så liten dos strålning som möjligt.
Bristerna noterades i hur landstingen organiserade, styrde, följde upp och utvecklade verksamheten med strålning, vilket bedöms vara orsaken till att andra krav inte heller följdes.

Bristen på dokumentation är för den granskade myndigheten ett stort problem, eftersom varken incidenter eller förbättringar kan analyseras. Detta har påpekats av myndigheten och flera av landstingen har förbättrat både säkerheten och dokumenteringen, eller har börjat jobbet med att kartlägga och åtgärda problemen. Enligt pressansvarige Anna-Lena Högström vid Jämtlands läns landsting har åtgärder gjorts efter påpekandet från Strålsäkerhetsmyndigheten.

- Jämtlands läns landsting är ett av de landsting som Strålsäkerhetsmyndigheten utvärderat men det skedde redan 2005. De brister som då identifierades är sedan länge åtgärdade och redan 2010 fick Jämtlands läns landsting ett besked från Strålsäkerhetsmyndigheten där myndigheten bedömde att inga vidare utvärderingar behövdes inom Jämtlands läns landsting. Beskedet är i vederbörlig ordning diariefört, skriver hon i ett mejl till MedTech Magazine.
Följande landsting granskades, men Strålsäkerhetsmyndigheten menar att kritiken gäller landstingen generellt:

a) Jämtlands läns landsting
b) Landstinget Västernorrland
c) Stockholms läns landsting/Karolinska universitetssjukhuset i Solna
d) Landstinget i Jönköpings län
e) Landstinget Gävleborg
f) Landstinget i Halland
g) Landstinget i Värmland
h) Landstinget Västmanland
i) Landstinget Kronoberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094