23948sdkhjf

Finska kvinnor screenas för osteoporos

Kvinnor i Finland erbjuds möjligheten att mäta bentätheten i samband med mammografin på ett antal kliniker runt om i landet. Samma utrustning från Sectra kan användas och kostnaden blir låg.
Vårdleverantören Suomen Radiologikeskus Oy har på sina nio kliniker utrustning från mammografiutrustning från Sectra som samtidigt kan mäta skelettet och på det viset kan förutspå och motverka framtida frakturer.

- Genom detta åtagande utökar vi vårt erbjudande inom förebyggande hälsovård till den finska befolkningen och gör det möjligt för de finska kvinnorna att ta ansvar över sin egen hälsa, säger Jari Juola , vd Suomen Radiologikeskus Oy, i ett pressmeddelande.

Sectras metod möjliggör undersökning av benskörhet från en vanlig handröntgenbild. Bilden tas samtidigt som bröstbilderna vid mammografi och på samma röntgenutrustning som är Sectras patenterade teknik Digital X-ray Radiogrammetry, DXR. Därefter användas Sectras online-tjänst för analys av benskörhet. Klinikerna kommer att erbjuda benskörhetsanalys till 60 000 kvinnor som deltar i den offentliga mammografiscreeningprogrammet i Finland.

Osteoporos eller benskörhet som det kallas, kan leda till återkommande frakturer och är en vanlig orsak till smärta. En diagnos och behandling kan öka kvinnors livskvalitet, minska onödigt lidande och spara stora kostnader för sjukvården. Benskörhet drabbar främst kvinnor, i synnerhet efter klimakteriet.

Allt fler mammografikliniker runt om i Europa använder Sectra OneScreen för att analysera benskörhet. Sectras onlinetjänst används idag i Frankrike, Italien, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien och Tyskland. I Sverige används Sectra Onescreen bara i Helsingborg samt i forskningsprojekt i Örebro och Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078