23948sdkhjf

Kömiljard till alla - men Gotland är bäst

Alla landsting får del av kömiljarden 2013 och har därmed uppfyllt något av de kriterier som krävs och som har fastslagits i överenskommelsen.


Kömiljarden är ett verktyg som regeringen införde 2008 för att korta vårdköerna. Förra årets kömiljard delas nu ut till de landsting som klarat av att erbjuda patienterna besök i den specialiserade vården inom 60 dagar och behandling inom 60 dagar. Klarar landstingen att ge vård i rätt tid till mer än 80 procent av patienterna får de ta del av ytterligare medel. De kriterierna sätts upp i en årlig överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Nu i februari delas pengarna ut. Till alla landsting.

- Det är mycket glädjande att se att kömiljarden ger effekt och att fler människor får vård i tid, säger socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Landstinget på Gotland har för 2013 uppvisat bäst resultat. Där har mer än 70 procent av patienterna fått vård inom de uppsatta tidsramarna under årets alla månader. Tio landsting uppfyller samtliga krav.

- Samtliga landsting får del av kömiljarden, vilket är glädjande. Det finns fortfarande regionala skillnader, men det bör sporra till ytterligare satsningar inom de landsting där resultaten är något sämre, säger Anders Knape , ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Kömiljardens fördelning 2013, enl SKL:

347 miljoner kronor fördelas till de landsting/regioner som når målet att minst 70 procent av patienterna har fått ett förstabesök inom den planerade specialiserade vården inom högst 60 dagar från det att beslutet om besök togs.
147 miljoner kronor fördelas till de landsting/regioner som når målet att minst 80 procent av patienterna har fått ett förstabesök inom högst 60 dagar från det att beslutet om besök togs.
347 miljoner kronor fördelas till de landsting/regioner som når målet att minst 70 procent av patienterna har genomfört en operation/åtgärd inom högst 60 dagar från det att beslutet om behandling togs.
147 miljoner kronor fördelas till de landsting/regioner som når målet att minst 80 procent av patienterna har genomfört en operation/åtgärd inom högst 60 dagar från det att beslutet om behandling togs.

Avstämningar görs varje månad under hela året. Utbetalning av stimulansmedlen sker i februari 2014 och fördelas utifrån uppnådda månadsresultat, enl SKL.
Här kan alla väntetider hittas för alla landsting: Vantetider.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078