23948sdkhjf

Kondomer är bra enligt Läkemedelsverket

Kondomer på den svenska marknaden fungerar i huvudsak bra. Av 127 kondomer hade bara 1 ett hål och det avfärdas av Läkemedelsverket som felmarginal.
Kondomer är en medicinteknisk produkt även om den huvudsakligen köps in av konsumenter. Och att använda kondom är ganska vanligt. En studie 2009 där kvinnliga studenter vid svenska universitet tillfrågats visade att 76 procent av dem hade kondom vid första samlaget.

Att kondomer används är som bekant bra ur flera aspekter, dessutom fungerar de. Risken att bli gravid är i det närmaste obefintlig. Om 100 kvinnor använder kondom under ett års tid blir 2-15 av dessa kvinnor gravida. Kondomer håller också bra kvalitet. Läkemedelsverket har i dagarna publicerat ett resultat från ett test på kondomer. Målet med studien var upptäcka generella och utbredda problem, inte att kartlägga alla märken, eller liknande.

Det framgick att de största avvikelserna kunde noteras vad gäller märkning på förpackningen att produkten innehåller lates. Det måste framgå. I övrigt visade de mekaniska testerna endast "avvikelser inom felmarginalen", som det står i studien.

Mekanisk testningen utgörs av mätning av längd, vidd, bristning, hål, mängd glidmedel och förpackningsintegritet, vilket innebär förpackningens förmåga att skydda innehållet, enligt standard ISO 407. Hållfasthet mäts genom att kondomerna blåses upp och den volym och det tryck som behövs för att de ska gå sönder utgör hållfastheten. Eventuella hål granskas genom att testaren häller vatten i den.

De kondomer som har testats var följande märken:

Amor Nature, Amor
Durex Glyder, Reckitt Benckiser Group
Euroglider, LSE Holland
Kung Original, Pasante
Liberty Cream Form, Worlds Best
Pasante Regular, Pasante
Protex Classic, Protex
RFSU Profil, RFSU
Soft Rider, Soft
Sultan Conture, RFSU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109