23948sdkhjf

Hjärtläkare svarar mot kritiken av Kvalitetsregister

Kvalitetsregister räddar liv. Det skriver några av Sveriges främsta hjärtspecialister i dag på SvD debattsida. De förstår inte Riksrevisionens kritik mot registerna.
- Det är ytterst förvånande, skriver bland andra Tomas Jernberg , ordförande i Swedeheart, Kvalitetsregister för hjärtvården.

I artikeln refererar läkarna till en studie som publiceras i dag i Lancet som visar att dödligheten i en hjärtinfarkt i Sverige är 30 procent lägre en månad efter infarkten, jämfört med i Storbritannien. Det menar de, är ett resultat av den kunskapsbank som Kvalitetsregistren innebär. Registren används bland annat till att följa upp resultaten av medicintekniska produkter. Som exempel tar de upp att registren under 2011 visade att en ny typ av ballong gjorde att tre gånger fler patienter behövde göra om operationen, och läkarna kunde då lätt välja en annan produkt.

För en tid sedan kom bister kritik från Riksrevisionens om de Nationella kvalitetsregistren. De menade att registren inte används i den omfattning som det var tänkt och de föreslog att regeringen skulle minska anslagen. Läs mer om Riksrevisionens kritik mot Kvalitetsregistren .

- Vi som bedriver svensk hjärtsjukvård ser i vårt dagliga arbete hur våra nationella register bidrar till kunskap, vårdkvalitet, forskning och återkoppling om våra patienters livskvalitet, livslängd och risk för återinsjuknande, skriver de i artikeln.

Artikeln är underskriven av hjärtspecialister och verksamhetschefer från alla universitetssjukhus och specialistkliniker i Sverige.

Här hittar du debattartikeln Svenskt register räddar liv i Svenska Dagbladets brännpunkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.283