23948sdkhjf

Färgkarta avslöjar muncancer

Ett indiskt forskningsteam som letts av läkaren Narayanan Subhash har utvecklat ett enkelt och billigt sätt att snabbt ta reda på om en patient har cancer i munhålan. Även tidig cancer går att spåra på detta sätt. En kamera som med färgkarta skiljer ut frisk vävnad från malign.
Tekniken går ut på att fotografera vävnad med en Andor Luca-R EMCCD-kamera med en metod de kallar Diffuse reflectance imaging. Bilderna är i grunden svartvita, men om cellerna har börjat dela sig ohälsosamt blir området gult, är det utvecklad cancer visas vävnaden som röd och den friska vävnaden markeras som blå.

- Eftersom dödligheten i muncancer är särskilt hög, innebär en tidig upptäckt, diagnos och behandling att vi kan öka överlevnaden betydligt, säger Narvanan Subash, i ett pressmeddelande. Vår bildmetod har en stor fördel genom att det går att se hela vävnaden icke invastivt, sedan visas resultatet direkt.

Teamet hoppas att tekniken ska kunna användas hos både mottagningar och tandläkare för att snabbt kunna hitta cancer eller förstadie till cancer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063