23948sdkhjf

Smart kontaktlins mäter blodsocker

Att hålla koll på blodsockernivåerna utan stick i fingret? Snart kan det vara verklighet. Google avslöjade i dagarna sitt arbete med en kontaktlins som mäter sockernivåerna i tårvätskan.
Att leva med diabetes innebär för många drabbade att flera gånger per dygn behöva kontrollera blodsockernivåerna genom ett blodprov via ett stick i fingret. Att hålla sockernivåerna inom ramarna är av största vikt då höga nivåer, förutom ökad dödlighet, innebär risk för allvarliga skador på ögon, njurar och hjärta.

Nu presenterar Google en kontaktlins med chip, sensorer och en liten antenn som en gång per sekund mäter blodsockernivåerna. Genom denna metod skulle diabetiker slippa att manuellt flera gånger per dygn, mäta sitt socker – men ändå ha bättre kontroll än någonsin. En LED-lampa ska varna bäraren i fall blodsockernivåerna stiger eller sjunker utanför referensvärdena.

Tekniken befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadie och något datum för när produkten kan finnas tillgänglig på marknaden finns inte ännu. Men projektgruppen menar att denna produkt kommer att revolutionera livet för diabetiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125