23948sdkhjf

Bättre bild gör svår levercancer behandlingsbar

Den nya tekniken att bränna bort tumörer med mikrovågor har funnits ett tag. Men det är först nu när bilden blivit tillräckligt tydlig, som kirurgen till fullo har kunnat utnyttja den nya tekniken på långt gången levercancer.
Bildkvaliteten har förbättrats genom utrustning från Sectra, Sectra visualization table, som gör att levern syns klart och tydligt, tredimensionellt och tomografiskt. Det gör att kirurgen kan gå in med titthål och bränna bort den vävnad som är skadad utan att behöva skära delar av levern.

- Den största fördelen med ablation är att vi kan behandla patienter där botande behandling tidigare inte var möjlig, till exempel patienter med metastaser, säger Jacob Freedman , kirurg på Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Patienterna väljs ut från den multidisciplinära terapikonferens som varje vecka via videolänk från Karolinska Sjukhuset i Huddinge går igenom alla aktuella leverkirurgifall i Stockholmsregionen. Samarbete i bildanalysutveckling har hittills skett med ett tyskt företag, MeVis AG, samt ett schweiziskt företag som utvecklar kirurgisk datorstödd navigationshjälp, Cascination AG i Bern. I det här projektet, CAMILIS-projektet, som är EU-finansierat, ska Danderyds Sjukhus tillsammans med Universität Bern och Cascination AG i Bern, CMIV vid Linköpings universitet och företaget Sectra i Linköping, utveckla den avancerade datornavigerade tekniken för laparoskopisk leverablation.

Fortfarande utvecklas tekniken. Nu är bilden ovanför patienten, men inom ett par år kommer bilden hamna ovanför levern, vilket ytterligare ökar precisionen och möjligheten att behandla svår spridd levercancer.

Korta fakta från Danderyds sjukhus pressmeddelande:

Vid ”öppna” operationer är risken för komplikationer i samband med operation 20-30 procent. Mortaliteten är cirka 1 procent och vårdtiden 7-10 dagar.
Vid laparoskopi (titthålskirurgi) med ablationer, är risken för komplikationer i samband med operation 10 procent och mortaliteten cirka 0-1 procent. Vårdtiden är 0-1 dagar.
På Danderyds Sjukhus genomförs 80-90 operationer per år.
Inom 2-3 år beräknas den nya tekniken, där den tredimensionella bilden läggs ovanpå den faktiska levern och gör den ”genomskinlig”, börja testas på patienter. Inom fyra år kan den finnas tillgänglig för alla patienter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097