23948sdkhjf

Elekta får order på 328 miljoner

USAs största cancernätverk McLaren Health Care inleder samarbete med Elekta. Både mjukvara och strålningsutrustning ska levereras. - De anser att vi har den mest avancerade tekniken i världen, säger vd Tomas Puusepp.
Elekta är mest kända för strålkniven Leksell Gamma Knife, men de har i dag ett brett utbud av utrustning och mjukvara som rör flera steg i onkologibehandlingen. Det nya samarbetet med McLaren gäller främst informationsöverföringssystemet Mosaiq.
Vad innebär det här för Elekta?
- Det är ett strategiskt partnerskap och det är en viktig del av utvecklingen av vården. I stället för att leverera bara maskiner och mjukvara , kommer kunden och Elekta att ha ett nära samarbete i många år för att centralisera patientinformation över hela sjukhuset . Informationshanteringen kommer att underlätta arbetet för läkarna, säger Tomas Puusepp, vd och koncernchef, till MedTech Magazine .

McLaren Health Care har cancercenter över hela den amerikanska kontinenten med bland annat elva sjukhus. Den nya mjukvaran ska ge läkarna möjlighet att centralisera all information som rör strålningsonkologi, partikelterapi och medicinsk onkologi kring varje patient. Systemet kan integrera flera olika programvara som sedan kan läsas i samma gränssnitt.

I överenskommelsen ingår också att Elekta ska leverera 15 linjäracceleratorer, en Leksell Gamma Knife, sju brachyterapisystem och behandlingsplaneringssystemet Monaco. Avtalet värderas till 50 miljoner dollar, vilket motsvarar 328 miljoner kronor.

– McLaren är inställda på att erbjuda världsledande cancervård. Vi är en av de största vårdgivarna inom onkologi i delstaten Michigan och även en av de största i USA. Vi behövde stöd från en global ledare för att knyta samman våra kliniker i ett gemensamt nätverk och skapa förutsättningar för ett gränsöverskridande arbete. Elekta gör detta möjligt, säger Philip A. Incarnati , vd och koncernchef på McLaren Health Care i ett pressmeddelande.

Linjäracceleratorn Versa HD kan behandla olika tumörer med traditionell strålterapi, samtidigt som det möjliggör behandling av komplexa cancerformer där mycket hög precision krävs. Versa HD är utrustat med multibladskollimatorn Agility som har 160 snabbrörliga blad vilket gör det möjligt att mycket exakt forma strålningen efter tumören och i större utsträckning skona frisk vävnad.

Påverkar det här Elektas image?
- Ja, partnerskap är framtiden och det passar vår strategi perfekt . Vi kommer att ha ett nära samarbete med kunden och tillsammans jobba för ett bättre resultat, säger Tomas Puusepp.

Hur mycket pengar är detta för Elekta ?
- Det här är en order på över 50 miljoner dollar totalt. Vi levererar maskiner , mjukvara och service över flera år och ser detta som ett långsiktigt åtagande från båda sidor och som sådan kommer troligen att erbjuda nya möjligheter i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063