23948sdkhjf

Värmande filt minskar risk vid operation

Kylan under operation är ett stort problem i vården och kan leda till komplikationer, förutom att det är otrevligt för patienten. Nu har Mölnlycke utvecklat en filt som automatiskt värmer upp patienten och håller den varm. Den nya filten har testats och godkänts av amerikanska myndigheter.
I operationsmiljön är det inte ovanligt att patienterna drabbas av hypotermi. Det innebär stark avkylning, med hackande tänder, skakningar och obehag för patienten. Patienten kan inte hålla värmen själv. Det är ett tillstånd som bland annat ökar risk för infektioner, komplikationer i hjärta- och kärl och blödningar. Filten Barrier EasyWarm från Mölnlycke har i studier visat motverka avkylningen och komplikationerna.

– Patientuppvärmning är ett nytt och spännande område för oss och ett typiskt exempel på vår strategiska fokus på att uppfylla patienternas behov och bidra till säkrare och mer effektiva kirurgiska ingrepp, säger Eric de Kesel , chef för Mölnlycke Health Cares division för operation i ett pressmeddelande från företaget.

Studien gjordes på Post-Graduate Assembly in Anesthesiology i New York och gick till så att patienterna i testgruppen fick Barrier Easywarm-filtar medan patienterna i kontrollgruppen fick vanliga filtar. Hos patienter som fått aktiv värmning var förekomsten av hypotermi avsevärt lägre både före, 38 procent jämfört med 61 procent, och efter operationen var det en fjärdedel som fått hypotermi jämfört med hälften av patienterna i kontrollgruppen. De aktivt värmda patienterna var också avsevärt nöjdare.

– Den aktivt självvärmande filten är ett välkommet tillskott till de verktyg som vårdpersonal kan använda för att minska risken för hypotermi och de risker det medför. Genom att bidra till ökad komfort hjälper filten också till att förbättra patienternas upplevelse av större kirurgiska ingrepp, säger professor Johan Raeder vid Oslo universitetssjukhus.

Filten har godkänts av FDA och börjar säljas nästa år i USA. Idag finns den på vissa sjukhus i Europa, Mellanöstern och Asien/Stillahavsområdet.

- Genom att FDA gett sitt godkännande får vi nu även tillgång till en annan viktig marknad, USA. säger Eric de Kesel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094