23948sdkhjf

Få medtech-företag på Riksstämman

Många av föredragen på årets Riksstämma hade vård och diagnos-fokus, mest medicinteknik hittade vi i paneldiskussionen om e-hälsa. - Vi vill ha en standardisering av mjukvaran inom e-hälsa, det tror jag skulle vara den förlösande faktorn för hela den här sektorn, sa Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech. MedTech Magazine rapporterar från stora läkarkonferensen i Stockholm.
Riksstämman som arrangeras av Läkarsällskapet hade i år det uttalade målet att bli en plattform för olika specialistläkare inom skilda områden att mötas, öka förståelsen över klinikgränserna och få patienten i fokus. På utställargolvet trängdes läkaruthyrningsföretagen, men få företag inom medicinteknik eller läkemedel.

- Nej, det var inte mycket konkurrens på Riksstämman i år, det är synd. Besökarna här upplever jag som väldigt intresserade av teknik och innovation som kan hjälpa arbetet i vården, säger Linda Nyberg , kommunikationschef på Bactiguard.

Intresset för föredragen var stort och flera var fullsatta, inte minst debatten om e-hälsa. Frågor som diskuterades förra året och året innan det, är fortfarande lika aktuella. Standardiseringar av journalsystem, patienttillgång till journaler och krånglande it-system.

Statssekreterare Lena Furmark vädjade om tålamod. Hon jobbade tidigare på Microsoft, som är världens största mjukvaruföretag, och hon berättade om hur svårt det var vid varje uppdatering av datasystemet på Microsofts huvudkontor. Den krånglade varje gång, trots att att det jobbade världens främsta utvecklare i huset.

- Det här området kräver en uthållighet och en långsiktighet som vi måste odla tillsammans. Det finns ingen väg tillbaka, den går bara framåt, sa hon.

Furmark berättade också om att den första januari öppnar nya eHälsomyndigheten. Ansvarig för den blir Torsten Håkansta . Mer om det framöver här på MedTech Magazine.se.

I slutet av debatten fick alla paneldeltagare ge förslag på lösningar för it-problematiken i vården. Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand efterlyste tydligare och mer förutsägbara regler för företagen som utvecklar e-tjänster för vården. Lefevre Skjöldebrand uttryckte också att hon ville också ha en aktiv tillsyn av de tjänsten som används.

- Det kanske låter konstigt att jag som företrädare för industrin vill ha regler och tillsyn, men lagar betyder ingenting i praktiken om det saknas tillsyn. Våra medlemmar vill ha ramar för att kunna utveckla det som efterfrågas med patientsäkerheten i centrum, sa hon

Lefevre Skjöldebrand tryckte också på att teknik och it, rätt använd, kommer att kunna lösa mycket av framtidens utmaningar inom vård och omsorg.

Bilden: I panelen sitter statssekreterare Lena Furmark på Socialdepartementet, Johan Assarsson , chef för eHälsa i Samverkan och ordf i patientmaktsutredningen, Lars-Erik Holm , generaldirektör på Socialstyrelsen, Christina Åkerman , generaldirektör för Läkemedelsverket och Anna Lefevre Skjöldebrand , vd i Swedish Medtech.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078