23948sdkhjf

Life science-världen organiserar sig

Samverkansavtalet är färdigt. Samarbeten och projekt över branschgränserna behövs för att lyfta både industri och vård, det har alla varit överens om. Nu har Läkemedelsindustriföreningen, Swedish Medtech, Swedish Labtech och Sveriges kommuner och landsting enats om spelreglerna.

I dagarna kom parterna överens om en gemensam plattform som ska börja gälla från årsskiftet. Den nya överenskommelsen tar bland annat upp hur information om produkter och tjänster ska se ut, om hur sponsring, donationer och konsultuppdrag ska skötas och regleras.


Nu ska det vara gemensamma regler för alla medarbetare och företag som verkar inom vård, forskar kring eller producerar läkemedel, medicinteknik eller laboratorieteknik. Meningen med det nya avtalet är att möjliggöra samarbeten och göra det lättare att initiera gemensamma projekt. Det här är en bransch där alla har “ömsesidig nytta av varandra”, som SKL skriver i sitt pressmeddelande.


– Samtidigt vill vi göra det tydligt vem som har ansvar för vad. Därför strävar vi efter att alla både inom våra egna led och i samhället i stort ska veta vad som gäller och förväntas: öppenhet och transparens, måttfullhet, rimlighet och nytta. Vi vill helt enkelt att alla ser sin egen roll, och respekterar de övrigas roll, i ett viktigt samarbete, säger Mats Eriksson, ordföranden för SKL:s sjukvårdsdelegation.


De nya reglerna i Samverkansavtalet är konkreta och handfasta, och varje punkt specificeras för sig. Måttfullhet definieras tydligt. Vad gäller till exempel måltider specificeras gränserna enligt följande:


"Vid sammankomster arrangerade av eller i samarbete med industrin får industrin erbjuda en måttfull måltid i anslutning till sammankomsten."


Alkohol får förtäras enligt följande:


"Alkoholförtäring i samband med sammankomst ska ske restriktivt och enbart i samband med måltid. Sprit får aldrig erbjudas. Alkoholfria alternativ får alltid finnas."


Överenskommelsen gäller från den 1 januari 2014, med undantag för kostnaderna i samband med resor och logi som börjar gälla först den 1 januari 2015.

Här hittar du: Överenskommelse om samverkansregler.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078