23948sdkhjf

Magnetröntgen räddar strokepatienter

Allt fler yngre under 55 år överlever stroke. Orsakerna är snabbare diagnos och bättre behandlingar, tror forskare. – Vi har till exempel blivit bättre på att behandla högt blodtryck, vilket lett till att strokefallen är lindrigare idag. Samtidigt har vi nu magnetröntgen och andra känsliga metoder för att upptäcka stroke i ett tidigt skede, säger professor Annika Rosengren.
Studien bygger på data från det nationella patientregistret och dödsorsaksregistret. Registren har visat att prognosen fyra år efter ett slaganfall för patienter mellan 18 och 55 år är betydligt bättre idag än för tjugo år sedan. Sedan slutet av 80-talet har dödligheten minskat med omkring en tredjedel för männen och nästan halverats för kvinnorna, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Förutom känsligare utrustning för att upptäcka stroke och skador på hjärt- och kärlsystemet har förändrad livstil och effektivare behandling en viktig roll att spela i de förbättrade förutsättningarna för patienterna.


Nyligen publicerades resultat från samma forskargrupp vid Sahlgrenska akademin som visade att stroke minskar bland äldre men ökar bland yngre. Varje år får cirka 300 svenskar mellan 18-44 ett strokeanfall. Av dem är det cirka en procent som inte lever efter fyra år.


– Dödsorsakerna är blandade. Vi ser att många dör av sjukdomar som kan ha en indirekt koppling till stroke, som hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Vi behöver veta mer om varför unga med stroke avlider i förtid, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.


Artikeln “Twenty-Year Trends in Long-term Mortality Risk in 17 149 Survivors of Ischemic Stroke Less Than 55 Years of Age” publiceras i den vetenskapliga tidskriften Stroke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095