23948sdkhjf

Grönland väljer Cambio COSMIC e-hälsosystem

Den 10 juli beslutade Myndigheten för Hälso- och Sjukvård på Grönland att implementera Cambio COSMIC e-hälsosystem. Installationen startar omedelbart. Det nya systemet kommer att vara tillgängligt över hela Grönland.
"Cambio COSMIC valdes efter ett anbudsförfarande, och valdes ut som vårt framtida vårdinformationssystem för hela Grönland", säger Vibeke Lund, projektledare hos Grönlands Myndighet för Hälso- och friskvård.

"Vi valde Cambio COSMIC eftersom det motsvarar våra krav på ett modernt och framtidssäkrad vårdinformationssystem, och ger oss möjlighet att ha register där den primära och sekundära sektorn är nära sammankopplade.”

Steffen Lerche på Cambio Danmark var naturligtvis mycket nöjd med beslutet, och uttrycker sina reaktioner i följande intervju:

Vem är er nya kund?
Det är hela hälso- och sjukvårdssystemet på Grönland. Allt från minsta praktik till det största sjukhuset i Nuuk. Det system vi levererar kommer även att omfatta information och meddelandehantering med Rigshospitalet i Köpenhamn, Köpenhamns Universitetssjukhus.

Varför är den här affären så viktig för Cambio Healthcare Systems?
Av ett antal skäl. Viktigast är att Grönland är en strategisk kund för Cambio genom att vara det andra landet i den nordatlantiska regionen och också för att Grönland har valt att implementera Cambio COSMIC så att det täcker allt inom hela vårdsektorn, från allmänpraktiserande läkare till stora sjukhus, vilket resulterar i en mycket bättre och säkrare behandling för varje patient.

Vilka tjänster kommer ni att leverera?
Hela Cambio COSMIC-sviten, vilket är allt man behöver för att dokumentera behandlingen av en patient, både kliniskt och administrativt. På Grönland kommer vi också att installera de högteknologiska COSMIC Nova-systemen som omfattar en stor digital vårdöversikt som visas på en stor pekskärm och på surfplattor som läkare, sköterskor och administrationspersonal lätt kan bära med sig i sitt dagliga arbete.

När börjar genomförandet, och när kommer allt att vara igång?
Implementeringen har redan startat, och Cambio COSMIC kommer att vara igång nästa sommar vid det största sjukhuset Dronning Ingrid. Efter det kommer två regioner att vara klara inom ett halvår och sedan tar Grönland hand om de återstående regionerna.

Varför valde Grönland Cambio COSMIC?
Av ett antal skäl. Främst därför att Cambio COSMIC-sviten täcker alla deras behov och fungerar överallt, från att installeras vid små praktiker till stora sjukhus. Ett annat skäl är att Färöarna nyligen beslutade att använda Cambio COSMIC vilket ger viktiga synergier, Grönland, Färöarna och Cambio är nu partners i att leverera den bästa möjliga e-hälsolösningen i Nordatlanten, men det viktigaste skälet var att vår demo var bäst omtyckt av dem som ska arbeta med systemet.

Vad använde de förut?
På några platser Eskolab, men det är ett system som är avsett för allmänpraktiserande läkare, så det hade inte alla egenskaper som krävdes för att täcka hela Grönland.

Ser du några uppenbara utmaningar vid genomförandet av systemet?
Infrastrukturen på Grönland är helt annorlunda än någonting vi har stött på tidigare. Till exempel är delar av nätet sammankopplade med satelliter, vilket gör kommunikationen mycket dyr. På grund av det kommer vi att förbättra vårt system till att bli mer selektivt med de data som kommuniceras.

Grönland är ett självständigt land inom Konungariket Danmark, där Cambio redan har system igång, ser du några synergier från det?
Det finns en mängd möjliga synergier i den nordatlantiska regionen. Grönland och Färöarna har redan beslutat att starta ett samarbete och utbyta funktionalitet inom systemet och de anställda kommer eventuellt att resa mellan de två länderna. Vi har nu fem danska kunder som naturligtvis ger varandra synergier, regionen Syddanmark, Danska Försvaret, Färöarna, Kennedyinstitutet och nu Grönland.

Hur mycket är det här kontraktet värt för Cambio?
Ha, ha, det kan jag förstås inte berätta. Det är inte den största eller den minsta kunden vi har, men en mycket strategisk. Grönland och Färöarna har utmaningar som vi har hittat smarta sätt att lösa. Och det kan göra oss intressanta även för andra länder i regionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062