23948sdkhjf

Hur värderas Medicinsk Teknik?

Hur ska framtidens sjukvårdssystem prioritera och allokera de allt mer begränsade resurser för leverans av hälso- och sjukvård? Vilken roll kommer medicinsk teknik att spela i framtidens sjukvård samt hur ska våra produkter och lösningar värderas?
Som jag tidigare utvecklat är medicinsk teknik en integrerad del av sjukvården, ofta en självklar del av många vårdprocesser. Behandlingsmetoder har utvecklats genom år av klinisk erfarenhet samt gradvist förfinats för att etablera sig som standardbehandling och sk ”gold-standard”.

Sjukvårdssystem har i alla tider sökt processer för att värdera olika behandlingsmetoder och det uppenbara är att söka evidens från studier. Health Care Assessments samt Technology Assessment väljer ofta att enbart acceptera kliniska studier med en viss evidensnivå för att värdera metoder och teknologier. Med akademisk precision avfärdas studier som ej håller ”vetenskaplig höjd” och sällan bedöms resultat från den vardagliga vårdsituationen. Denna ”värderingsmodell”, etablerad för läkemedel, söker nu många att applicera för medicinsk teknik. I tillägg kopplas hälsoekonomiska analyser med QUALY och andra mått i ett försök att visa på värdet.

"Med akademisk precision avfärdas studier som ej håller ”vetenskaplig höjd” och sällan bedöms resultat från den vardagliga vårdsituationen"

Jag tror inte det är rätt väg att gå och det fungerar inte alltid för medicinsk teknik som metod för samhället att allokera resurser och budget för olika vårdalternativ. Många medicinska tekniker och metoder skulle dock betraktas som riktiga ”blockbusters” om vi kunde använda oss av denna metodik. I vårt fall används strålning som det ”terapeutiska läkemedlet” för behandling av cancer. Det är ofta omöjligt att designa den studie som skulle klarlägga det kliniska värdet med eller utan strålterapi och många studier skulle stoppas av etiska kommittéer då det vore otänkbart att fortsätta. Trots detta uppstår situationer där intressenter (…. eller kontrahenter) uttrycker att teknologi ej har dokumenterad outcome, dvs avsaknad av level I eller level II evidence, och därför ej skall ges prioritet. Samma intressenter accepterar mer begränsade värden i exempelvis ett läkemedel för att studier möter den etablerade ”värdemodellen”.

"Låt medicinsk teknik sätta standard för hur metoder och läkemedel värderas och ej det omvända"

Jag tror att framtidens sjukvårdssystem bör utveckla egna system för att utvärdera sin verksamhet. Om den rutinmässiga sjukvården systematisk dokumenterar outcome och vårdresultat så skulle medicinsk teknik få en allt större roll. Det är vidare viktigt att sådana system även dokumenterar kostnader samt resursförbrukning. Först då skulle det fulla värdet av medicinsk teknik synliggöras och sjukvården skulle kunna värdera metoder samt genomföra korrekta budgetallokeringar. Låt medicinsk teknik sätta standard för hur metoder och läkemedel värderas och ej det omvända. Låt oss vidare bedöma värdet av rutinmässig vård och ej enbart acceptera vad som kan uppnås av världens ledande forskningsinstitutioner med all tillgänglig expertis. Vi bör söka skapa en miljö som möjliggör för sjukvården att fortsätta att utvecklas gradvis med teknikens hjälp och inte skapa barriärer som stoppar viktig teknologi och därmed utvecklingen mot framtidens värdebaserade sjukvård.

"Vi bör söka skapa en miljö som möjliggör för sjukvården att fortsätta att utvecklas gradvis med teknikens hjälp och inte skapa barriärer"

Tomas Puusepp
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062