23948sdkhjf

Hägglund inviger nytt McDonalds-hus

Sveriges femte Ronald McDonald Hus har invigts. Huset ger långtidssjuka barn möjlighet att bo tillsammans med anhöriga under den tid som barnen vårdas på sjukhus.
Sveriges femte Ronald McDonald Hus invigdes under onsdagen i Uppsala av socialminister Göran Hägglund. Huset ger långtidssjuka barn och deras anhöriga en möjlighet att bo tillsammans under den tid som barnen vårdas på sjukhus. Det nya Huset ligger på gångavstånd från Akademiska Sjukhuset och Skandionkliniken.

– Jag är väldigt glad över att få medverka idag. Jag vet att dessa hus betyder väldigt mycket för de familjer som, ofta under svåra omständigheter, vistas där. Ronald McDonald Husen är ett bra exempel på hur frivilliga initiativ kan komplettera det offentliga åtagandet inom sjukvården, säger socialminister Göran Hägglund , som besökte Huset och talade vid invigningen.

Huset består av familjerum samt gemensamma ytor för umgänge, matlagning och tvätt. Men framför allt är boendet på Huset en möjlighet för hela familjen att vara tillsammans under behandlingstiden på sjukhuset, och till gemenskap med andra familjer i en liknande situation.

– Det boendekoncept som Ronald McDonald Hus representerar är mycket efterlängtat av alla som arbetar inom barnsjukvården. Vi vet av erfarenhet, det som också forskningen visar: en trygg och hemlik boendemiljö och närhet till familjen även under tiden som barnet vårdas på sjukhuset, har en positiv effekt på läkandeprocessen, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.

Text: Lisa von Garrelts
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125