23948sdkhjf

Brittisk sjukvårdskedja använder Sectras onlinetjänst

IT- och medicinteknikföretaget Sectra har tecknat ett avtal med Spire Roding Hospital som ingår i en stor privat sjukvårdskedja, Spire Healthcare, i Storbritannien. Sjukhuset är det första i Spirekedjan att använda Sectras onlinetjänst för att tidigt hitta personer som ligger i riskzonen för att drabbas av benskörhet, en av världens mest smärtsamma och kostsamma folksjudomar.
Spire Healthcare har ett särskilt fokus på förebyggande vård som de kallar Lifescan. Deras mål med Lifescan är att identifiera tidiga tecken på hjärtsjukdomar, cancer i tjocktarmen och lungcancer, tre av de fyra främsta dödsorsakerna i Storbritannien. Med Sectra OneScreen kan nu hälsokontrollen även omfatta analys av risk för benskörhet.

– Benskörhet kan vara en underdiagnostiserad sjukdom och det finns stort behov av enkla, kostnadseffektiva metoder för att identifiera patienter i behov av behandling, säger Dr John Giles, Clinical Director för Lifescan. Att kunna erbjuda denna tilläggstjänst på Spire Roding Hospital är en bra start och vårt mål är att fler sjukhus som erbjuder Lifescans hälsokontroller ska analysera risken för benskörhet.

Benskörhet drabbar främst kvinnor, i synnerhet efter klimakteriet, och orsakar svår smärta och i värsta fall svåra benbrott, långvarig funktionsnedsättning och sjukdom. Sectras tjänst används för hälsokontroll av benskörhet, men även för kostnadseffektiv uppföljning av patienter som använder läkemedel där benskörhet kan vara en biverkning.

– Med Sectra OneScreen kan vi öka vårt fokus på kontroll av benskörhet. Tjänsten är helt i linje med Lifescankonceptet, det vill säga att erbjuda våra kunder bästa möjliga förebyggande vård, säger Phillip Jones, Services Manager på Spire Roding Hospital.

Om Sectras onlinetjänst
Benskörhet kan identifieras genom att mäta bentäthet. Sectras analys av bentäthet sker med hjälp av Sectras patenterade teknik Digital X-ray Radiogrammetry (DXR). Med hjälp av tekniken kan kvinnor i riskgruppen för benskörhet hittas och erbjudas vidare undersökning och behandling. Sectras onlinetjänst kan med fördel användas för att identifiera och prioritera de kvinnor som bör undersökas vidare med till exempel en helkroppsmätning.

Allt fler mammografikliniker runt om i Europa använder Sectra OneScreen för att analysera benskörhet; ett initiativ som ökar kvinnors livskvalitet, minskar onödigt lidande och sparar stora kostnader för sjukvården genom att antalet frakturer orsakade av benskörhet minskar. Sectras onlinetjänst används idag i Frankrike, Italien, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien och Tyskland. I Sverige används Sectra Onescreen i Helsingborg samt i forskningsprojekt i Örebro och Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094