23948sdkhjf

Elekta ökar satsningarna på forskning och utveckling

Efter en stark bokslutskommuniké presenterade Elekta den 12 juni positiva utsikter för de kommande åren under företagets kapitalmarknadsdag i Stockholm. Elektas vd och koncernchef Tomas Puusepp inledde dagen med att presentera underlag som visar att Elekta blir allt starkare på samtliga marknader. Han upprepade även företagets målsättning att årligen behandla två miljoner patienter.
– Vi har fortsatt vår snabba tillväxt och utveckling på tillväxtmarknaderna och samtidigt stärkt vår ställning på etablerade marknader. Under de kommande tre åren är vår ambition en nettoomsättningstillväxt på 40 procent i lokal valuta. På en övervägande del av marknaderna är vi ledande och vi fortsätter att investera för att hjälpa patienterna till ett bättre liv, sa Tomas Puusepp till de drygt 100 investerarna och analytikerna.

– Elekta har växt snabbare än konkurrenterna. Tillväxten i Asien har varit god och Kina är nu företagets näst största marknad. Elekta kommer att fortsätta fokusera på Europa, och då särskilt på regionens tillväxtmarknader. Beträffande ersättningsinvesteringar för Siemens installerade bas förväntas omfattningen att normaliseras och växa under de närmaste åren, men inte att öka på kort sikt, fortsatte Tomas Puusepp.

Tomas Puusepp talade även om Elektas ledande ställning som innovatör och exemplifierade med företagets senaste linjäraccelerator, Versa HD™, som lanserades i mars 2013.

– Under de första 60 dagarna fick vi 30 beställningar på Versa HD – ett tydligt bevis på en stark efterfrågan och ett stort intresse, sa han.

Han berättade vidare att Elekta kommer att öka investeringarna i forskning och utveckling för att befästa rollen som pionjär inom neurovetenskap och cancerbehandling.

– För att ytterligare stärka vår ledande ställning ökar vi våra investeringar i forskning och utveckling med över 20 procent under det kommande året. Vi har ett omfattande produktutvecklingsprogram inriktat på bland annat integrerade programvarulösningar, brachyterapi och ett projekt för att kombinera strålbehandling och magnetresonansavbildning (MRI) i ett system.

Håkan Bergström, CFO, redogjorde för den finansiella ställningen inklusive Elektas strategi för en hållbar och lönsam tillväxt.

– Effektiviteten har ökat och vi fortsätter även att arbeta för att skapa en bättre hävstång på vår fasta kostnadsbas. Vår ambition är att sänka SG&A-kostnaden till 18 procent av nettoomsättningen från nuvarande 20 procent. Vi arbetar också för att öka omsättningen från vår eftermarknad och förväntar oss ett till starkt räkenskapsår under 2013/14, sa Håkan Bergström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078