23948sdkhjf

Nu är SLL Innovation invigt!

Tisdagen den 28 maj invigdes SLL Innovation. Där fick besökarna chansen att bland annat testa Robotdräkten, Giraffen och Robotarmen. På invigningen fanns också olika uppfinningar från medarbetare inom Stockholms läns landsting, till exempel Stick Stopp och gynocularet.
- Nu blir vårt projekt äntligen permanentat, berättade Olle Hillborg, ansvarig för SLL Innovation strax innan invigningsdagen, tisdagen 28 maj.

Statssekreterare Håkan Ekengren (C) och finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) invigde SLL Innovation som startade som ett projekt på Danderyds sjukhus för tio år sedan. Sedan dess har verksamheten haft tusentals kontakter med innovatörer och företag som vill utveckla produkter för vården.

- I vårt nätverk finns framför allt sjuksköterskor och undersköterskor som i sitt dagliga arbete ser förbättringsmöjligheter och har idéer för att förenkla sitt arbete, berättar Olle Hillborg.

- Alla har idéer, få vet hur de ska få idéerna att bli verklighet. Vi hjälper dem på traven. Vinnare är både samhället, den enskilda innovatören och inte minst patienterna.

SLL Innovation samarbetar också med entreprenörer och företag inom det medicintekniska området som vill få hjälp av den medicinska kunskap som sjukvården har.

- Vi arbetar med många små företag som har idéer, men som behöver stöd i hur idéerna ska utvecklas och bli produkter som vi inom sjukvården behöver för att utveckla vår verksamhet, säger Olle Hillborg.

På invigningen fanns, bland andra följande uppfinningar att beskåda:
- Robotdräkten, som hjälper strokepatienter till en bättre rörelseförmåga.
- Robothandsken, som ger extra styrka i svaga händer.
- Giraffen, som ger äldre patienter guidning och tillsyn på distans och som finns i de äldres hem. Fungerar även för strokepatienter med kognitiva problem.
- Gynocularet, ett undersökningsmicroskop i fickformat, uppfunnet av gynekologen Elisabeth Wikström Shemer på Danderyds sjukhus.
- Stick Stopp, som ska användas vid navelsträngsprov vid förlossningar och kan rädda liv över hela världen. Uppfunnet av undersköterskan Sonja Gustavsson på Södersjukhuset.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062