23948sdkhjf

Fransk mammografiklinik tar upp kampen mot benskörhet

IT- och medicinteknikföretaget Sectra har tecknat ett avtal med en stor publik mammografiklinik i Argenteuil utanför Paris. I ett pilotprojekt kommer kliniken att använda Sectras onlinetjänst för analys av benskörhet, Sectra OneScreen, för att kombinera mammografiundersökningar med riskbedömning av framtida benbrott.
- Sjukhuset blir det första i Frankrikes nationella mammografiscreeningprogram som erbjuder kvinnor att undersöka risk för framtida benbrott i samband med sina regelbundna mammografibesök. Vår målsättning är naturligtvis att fler mammografikliniker i nationella program ska följa efter och vi behöver föregångare som Argentuil som kan visa på fördelarna med vår metod, säger Jakob Algulin chef för Sectras affärsenhet Reumatologi.

Osteoporos, det vill säga benskörhet, är en av de mest smärtsamma och kostsamma folksjukdomarna i världen. Den drabbar framför allt kvinnor, i synnerhet efter klimakteriet, och orsakar svår smärta och i värsta fall svåra benbrott, långvarig funktionsnedsättning och sjukdom.

- Jag har alltid varit intresserad av att hitta en effektiv metod för att enkelt hitta individer som löper risk att drabbas av osteoporos, säger doktor Lévy-Weil, chef för reumatologiavdelningen på Argenteuils sjukhus. Möjligheten att genomföra benskörhetsanalys i kombination med mammografi innebär att sjukdomen kommer att upptäckas tidigare hos många kvinnor som därmed kan få rätt vård. OneScreen är verkligen ett framsteg i att förebygga benbrott hos kvinnor över 50.

Om Sectras onlinetjänst
Benskörhet kan identifieras genom att mäta bentäthet. Sectras analys av bentäthet sker med hjälp av Sectras patenterade teknik Digital X-ray Radiogrammetry (DXR). Med hjälp av tekniken kan kvinnor i riskgruppen för benskörhet hittas och erbjudas vidare undersökning och behandling. Sectras onlinetjänst kan med fördel användas för att identifiera och prioritera de kvinnor som bör undersökas vidare med till exempel en helkroppsmätning.

Allt fler mammografikliniker runt om i Europa använder Sectra OneScreen för att analysera benskörhet; ett initiativ som ökar kvinnors livskvalitet, minskar onödigt lidande och sparar stora kostnader för sjukvården genom att antalet frakturer orsakade av benskörhet minskar. Sectras onlinetjänst används idag i Frankrike, Italien, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien och Tyskland. I Sverige används Sectra Onescreen i Helsingborg samt i forskningsprojekt i Örebro och Stockholm.

Fakta om osteoporos
• Varannan svensk kvinna och var fjärde man får under livet en benskörhetsfraktur.
• Benskörhet drabbar framför allt kvinnor, i synnerhet efter klimakteriet, samma grupp som redan ingår i screeningprogrammen för mammografi.
• Det sker 70 000 benskörhetsrelaterade frakturer årligen i Sverige.
• En benskörhetsfraktur får ofta stora konsekvenser för individen. Endast 30 procent får tillbaka sin fysiska status efter en fraktur på lårbenshalsen.
• Sjukdomen kan orsakas av obalans i reproduktionen av skelettet, livsstil eller av mediciner som måste tas i samband med andra sjukdomar (t ex bröstcancer).
• Osteoporos är en av de mest smärtsamma och kostsamma folksjukdomarna. I Sverige bedöms sjukdomen kosta samhället cirka 4,6 miljarder kronor årligen.
• I dagsläget finns effektiv medicin för behandling av benskörhet som inte kostar mer än cirka 250 kronor/år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125