23948sdkhjf

Karolinska sjukhuset inviger nytt röntgensystem

Karolinska sjukhuset inviger nytt röntgensystem med femtio procent lägre stråldos för behandling av hjärt- och kärlpatienter. Det handlar om nästa generations kärlröntgen på Lab 3 Thoraxkliniken.
Banbrytande är den helt nya bildbehandlingstekniken Clarity, med femtio procent lägre stråldos, som Philips har utvecklat i ett forskningsprojekt i samarbete med Neuroröntgen vid Karolinska Universitetssjukhuset. Tack vare den nya tekniken ökar nu säkerheten avsevärt för både patienter och personal vid avancerade interventionella ingrepp.

Kärlröntgen, angiografi, hör till de allra viktigaste verktygen för diagnos och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. Lab 3 Thoraxkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset inviger nu ett nytt Angiosystem med den absolut senaste tekniken.

AlluraClarity är namnet den revolutionerande röntgenteknik som Philips har utvecklat i samverkan med Neuroröntgen vid Karolinska Universitetssjukhuset. Genom att drastiskt reducera röntgendosen med mer än femtio procent ökar både patientsäkerheten och möjligheterna till avancerade interventionella ingrepp.

Patienter och personal utsätts för höga doser röntgenstrålning när behandlingar ofta kan sträcka sig över flera timmar. Det nya systemet används framför allt vid behandling av patienter som drabbats av kärlkramp och hjärtinfarkt där man till exempel utför så kallad ballongsprängning. Men även vid kirurgiska ingrepp som byte av hjärtklaffar.

- Vi är angelägna om att ge våra patienter avancerad interventionell behandling med bästa förutsättningar och resultat. Den nya tekniken som reducerar stråldos till hälften för både patient och personal, ligger helt i linje med vår ambition att bevara och stärka patientsäkerheten, säger Magnus Settergren, överläkare interventionell kardiologi, Karolinska Universitetssjukhuset.

- AlluraClarity är en helt banbrytande teknik och den är resultatet av ett forskningssamarbete med Karolinska Universitetssjukhuset, berättar Johan Sangell, produktspecialist vid Philips Healthcare. Tidigare har lägre dos av röntgenstrålning automatiskt betytt sämre bildkvalitet, men nu har vi lyckats att kombinera låg strålning med bra bildkvalitet. Det upplever vi som en stor seger och framför allt värnar det om säkerhet för både patient och personal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078