23948sdkhjf

Vad gäller om giltighetstiden för anbuden går ut under upphandlingsprocessen vid offentlig upphandling?

Svar: Enligt 9 kap. 11 § och 15 kap. 5 § punkten 3 lagen om offentlig upphandling (LOU) ska en upphandlande myndighet i förfrågningsunderlaget ange den tid som en anbudsgivare ska vara bunden av sitt anbud.
Frågan vad som gäller om giltighetstiden för anbuden går ut under upphandlingsprocessen har varit föremål för s.k. överprövning i förvaltningsdomstol vid ett flertal tillfällen.

Sammanfattningsvis kan jag säga följande:

Om giltighetstiden för anbuden går ut innan tilldelningsbeslut har meddelats måste samtliga anbudsgivare godkänna en förlängning.

Efter det att tilldelningsbeslut har meddelats kan den omständigheten att inte antagna anbudsgivare inte godtar en förlängning inte nödvändigtvis medföra att upphandlingen måste göras om. En förlängning av den angivna anbudstiden efter tilldelningsbeslutet kräver dock enligt rättspraxis ett ömsesidigt medgivande av upphandlande myndighet och anbudsgivare.

Om det saknas ett ömsesidigt medgivande om förlängning då giltighetstiden för anbuden har gått ut, t.ex. på grund av att upphandlingen blivit föremål för överprövning, har det ansetts vara sakliga skäl för den upphandlande myndigheten att avbryta upphandlingen.

Om giltighetstiden för anbuden går ut under tiden för en överprövning och ansökan avslås kan upphandlingskontrakt tecknas med den vinnande leverantören, men giltighetstiden ska enligt domstolspraxis först förlängas med den vinnande anbudsgivaren.

En anbudsgivare kan enligt rättspraxis inte ensidigt förlänga giltighetstiden för anbudet om giltighetstiden har gått ut och därmed framtvinga ett fullföljande av upphandlingen utan det krävs ett ömsesidigt medgivande av upphandlande myndighet och leverantör.

Om upphandlingen efter överprövning ska göras om blir frågan om anbudens giltighet inte aktuell.

Ulf Palm
Ulf Palm är upphandlingsjurist på branschorganisationen Swedish Medtech. Har du en fråga som du vill ställa till Ulf kan du maila till fragajuristen@swedishmedtech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109